Terug naar overzicht
Voorzichtigheid geboden bij buitenlandse autokoper Voorzichtigheid geboden bij buitenlandse autokoper

Blijf op de hoogte

Voorzichtigheid geboden bij buitenlandse autokoper

Bij verkooptransacties van auto’s aan buitenlandse afnemers is voorzichtigheid bij toepassing van het 0% tarief van de btw geboden.

Voor leveringen van goederen aan afnemers in andere EU-lidstaten geldt voor de btw een bijzondere regeling. Dit wordt het regime van ‘intracommunautaire leveringen’ genoemd. Dat betekent dat de leverancier de levering in Nederland aangeeft als intracommunautaire levering en hierop het 0%-tarief van de btw toepast. De afnemer geeft de verwerving zelf aan in de eigen btw-aangifte in zijn eigen vestigingsland, en mag die aangegeven btw in principe ook weer aftrekken.

Voorwaarde voor het 0%-tarief is onder andere dat er voldoende bewijsstukken zijn van het vervoer van de goederen naar die andere EU-lidstaat. Dat is een belangrijke voorwaarde. Wordt daar niet aan voldaan, dan kan de btw alsnog worden nageheven bij de verkoper.

Recente rechtspraak laat zien dat het extra belangrijk is om te zorgen voor voldoende bewijsstukken als de goederen door de afnemer zelf naar het buitenland worden vervoerd. Is dat het geval, dan kan naast de andere bewijsstukken, gewerkt worden met een door de afnemer ondertekende afhaalverklaring. Maar dan moet de afnemer wel een vaste afnemer zijn. Zo is er bijvoorbeeld een situatie uit jurisprudentie waarin zo’n verklaring er niet was, maar waarin deze ook niet had geholpen als de verklaring er wel was geweest, omdat er nog maar twee keer eerder aan deze afnemer was geleverd. Kan het 0%-tarief niet met voldoende bewijsstukken onderbouwd worden, dan is Nederlandse btw verschuldigd.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls