Terug naar overzicht
Verkeersboete toch aftrekbaar? Verkeersboete toch aftrekbaar?

Blijf op de hoogte

Verkeersboete toch aftrekbaar?

Helaas komt het soms toch voor: Een verkeersboete voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding. Maar is zo’n boete aftrekbaar van de winst van de onderneming?

Als de boete is opgelegd voor een auto van de zaak die door een werknemer wordt gebruikt, komt die boete normaalgesproken bij het bedrijf binnen. Als de werkgever besluit de boete niet op de berijder te verhalen, is dat in principe belast loon voor de werknemer. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de werkgever ook gerechtigd is boetes voor snelheidsovertredingen die beperkt en onopzettelijk zijn (snelheidsovertredingen van niet meer dan 10 km per uur) op de werknemer te verhalen. Doet de werkgever dat niet, dan heeft dat niet verhalen dus fiscale gevolgen.

Dat loon mag de werkgever binnen de kaders van de gebruikelijkheidstoets wel verwerken binnen de werkkostenregeling. Dan kan daarvoor de vrije ruimte gebruikt worden. Het voordeel blijft dan onbelast. Anders geldt een eindheffing bij de werkgever. Dat kan een tariefsvoordeel opleveren.

De vervolgvraag is of je deze boete daarna moet zien als loonkosten of als autokosten in de vorm van een boete. In dat laatste het geval, dan geldt volgens de wet dat de kosten niet aftrekbaar zijn van de winst. Mag je het zien als loonkosten, dan kan de stelling worden verdedigd dat de aftrekbeperking niet geldt. Eenduidige jurisprudentie is er echter nog niet over.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls