Terug naar overzicht
Planbureau Leefomgeving: auto van de zaak belangrijk voor vergroening Planbureau Leefomgeving: auto van de zaak belangrijk voor vergroening

Blijf op de hoogte

Planbureau Leefomgeving: auto van de zaak belangrijk voor vergroening

Auto’s van de zaak zorgen voor bijna 25% van de jaarlijkse totale CO2–uitstoot door het Nederlandse personenautoverkeer en spelen daarmee een belangrijke rol in de vergroening van het Nederlandse wagenpark. Uit de evaluatie ‘Fiscale vergroening en de auto van de zaak’ van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de gedifferentieerde bijtelling op de auto van de zaak in de periode van 2011 tot en met 2016 tot minder CO2-uitstoot heeft geleid. De bijtelling was in die jaren sterk afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Het planbureau stelt wel dat de effectieve milieuwinst met een andere vormgeving van het beleid effectiever had kunnen zijn. De vergroening in de bijtelling zou effectiever geweest zijn wanneer een systeem met absolute kortingen gehanteerd was in plaats van procentuele kortingen. Een naar CO2-uitstoot gedifferentieerde bijtelling met absolute kortingen leidt er namelijk toe dat goedkopere, veelal lichtere en zuinige auto’s relatief meer korting krijgen dan duurdere auto’s die vaak zwaarder en relatief minder zuinig zijn.

Ook zou het beleid effectiever zijn geweest als elektrische auto’s meer zouden doorstromen naar de particuliere tweedehandsmarkt na afloop van het zakelijk gebruik. Nu de bijtellingskortingen voor nieuwe auto’s alleen nog gelden voor nulemissieauto’s, is met name dat laatste punt belangrijk.

Ook na het beperken van de bijtellingskortingen blijft de auto van de zaak overigens van belang voor de vergroening. Fiscaal is de aanschafbelasting BPM daarvoor belangrijk. Daarnaast heeft de werkgever een grote rol via de binnen het bedrijf geldende autoregeling.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls