Terug naar overzicht
Tweede Kamer neemt Belastingplan 2019 aan Tweede Kamer neemt Belastingplan 2019 aan

Blijf op de hoogte

Tweede Kamer neemt Belastingplan 2019 aan

De Tweede Kamer heeft op 15 november ingestemd met het Belastingplan voor het jaar 2019 en met de bijbehorende wetsvoorstellen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste fiscale punten voor de auto.

Bijtelling volledig elektrische auto’s

In het belastingplan zelf zat geen voorstel voor aanpassing van de bijtelling. De bijtelling van 4% voor volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s blijft ook in 2019 doorlopen. Voor nieuwe volledig elektrische auto’s geldt het 4%-tarief van 2019 voor de eerste € 50.000 van de catalogusprijs. Voor het eventuele deel daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22%. In de aanloop naar de stemming hadden diverse kamerfracties gevraagd naar de mogelijkheden van uitstel van deze aftopping, maar dat uitstel is er uiteindelijk niet gekomen. De aftopping geldt overigens niet voor waterstofauto’s.

Lagere netto bijtelling

Het verlagen van de tarieven van de loon- en inkomstenbelasting (in ruil voor verhoging van de btw-tarieven) betekent effectief een lagere netto bijtelling dan voorheen. Voor een auto van 30.000 euro en een bijtelling van 22% levert de stapsgewijze verlaging van 40,85% naar 37,05% inkomstenbelasting bij dat uiteindelijke tarief jaarlijks een netto besparing op van 250 euro.

Energie-investeringsaftrek

De energie-investeringsaftrek van 54,5% in 2018 daalt naar 45% in 2019. Deze aftrek geldt bijvoorbeeld voor een lichtgewicht bakwagenopbouw. De nieuwe energielijst met investeringen die in 2019 in aanmerking komen voor deze extra aftrek wordt in de laatste week van 2018 verwacht.

BPM en taxi’s

In de BPM verdwijnt vanaf 2020 de teruggaafregeling voor taxi’s. Dat treft ook het zogenaamde doelgroepenvervoer. Een amendement om de teruggaafmogelijk daarom te laten bestaan, is door de Tweede Kamer verworpen. Er is wel een motie aangenomen om te monitoren dat er voldoende en tijdig aanbod is van zeer zuinige en emissievrije voertuigen voor het zorg- en doelgroepenvervoer. Daarover spreekt de Tweede Kamer dan verder bij het Belastingplan voor het jaar 2020.

Motorrijtuigenbelasting

Voor de handhaving van de MRB mag de belastingdienst weer camerabeelden met nummerplaatherkenning gaan gebruiken. De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen voor een strengere aanpak van gebruik van buitenlandse kentekens.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls