Terug naar overzicht
Auto van de zaak omzetten naar het privévermogen Auto van de zaak omzetten naar het privévermogen

Blijf op de hoogte

Auto van de zaak omzetten naar het privévermogen

De auto op de zaak kan voor ondernemers en directeuren-aandeelhouders (dga’s) een voordelig keus zijn. Maar kan de auto na verloop van tijd ook naar privé?

Als de personenauto van de ondernemer of dga op de zaak staat, kan het zo zijn dat na verloop van de tijd de conclusie is dat de bijtelling voor privégebruik niet meer in een juiste verhouding staat tot de werkelijke autokosten. Helaas geldt pas bij 15 jaar een bijtelling op basis van de werkelijke waarde van de auto. Voor de ondernemer zelf geldt weliswaar een regeling waardoor de bijtelling niet meer kan zijn dan de werkelijke kosten, maar per saldo resteert er dan geen aftrek van autokosten meer in de zaak. In zo’n geval zou een privéauto met aftrek van de zakelijke kilometers voordeliger zijn. Voor deze ondernemers, met bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF, geldt echter dat zij de auto alleen naar privé mogen overbrengen als de auto voortaan minder dan 10% zakelijk gebruikt wordt. Een optie kan dan zijn om over te stappen op een andere auto en voor die auto een nieuwe keuze tussen privé- of zakelijk vermogen te maken.

Voor dga’s geldt de maximering van de bijtelling op de werkelijke kosten niet. Zij hebben echter wel de flexibiliteit dat de B.V. de auto aan henzelf in privé kan verkopen. Denk er dan wel aan dat de dga in privé geen btw-aftrek op zijn personenauto heeft, terwijl de B.V. dat meestal wel heeft. Desondanks kan het declareren van kilometers, zeker na de eerste gebruiksjaren met een hogere afschrijving, gunstiger zijn dan een bijtelling voor privégebruik.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls