Terug naar overzicht
Bovag en RAI: aanpassing BPM-tarieven noodzakelijk Bovag en RAI: aanpassing BPM-tarieven noodzakelijk

Blijf op de hoogte

Bovag en RAI: aanpassing BPM-tarieven noodzakelijk

Nu de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s via de nieuwe WLTP-methode wordt berekend, is de vraag of de BPM-tabel daar niet op moet worden aangepast. Staatssecretaris Snel van Financiën schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat hij daar nog geen noodzaak voor ziet. Bovag en RAI denken daar anders over, en vragen de Tweede Kamer in actie te komen.

Voor de bepaling van de CO2-uitstoot van een auto geldt vanaf 1 september 2018 een nieuwe methode: de WLTP. Met een omrekenfactor geldt de met de nieuwe methode vastgestelde CO2-uitstoot vervolgens ook voor de BPM, de aanschafbelasting op een nieuwe auto.

De bedoeling was dat de hoogte van de BPM door de invoering van de nieuwe meetmethode niet zo wijzigen. De vorige staatssecretaris van Financiën sprak over “budgetneutraliteit”.

Onlangs schreef staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer dat het op basis van door TNO geanalyseerde uitstootdata niet mogelijk is om te concluderen dat er door de nieuwe testmethode sprake is van een hogere CO2-uitstoot van WLTP-auto’s. TNO concludeerde ook dat WLTP-geteste auto’s andere eigenschappen hebben dan NEDC-geteste auto’s. Snel zag dan ook geen aanleiding om de BPM-tarieven per 2019 al aan te passen.
Bovag en RAI kwamen vandaag echter met eigen berekeningen. Met een grote lijst aan voorbeelden van auto’s die geen technische wijziging hebben ondergaan in verband met de nieuwe WLTP-testmethode, laten beide organisaties zien dat de BPM wel degelijk stijgt. Dit terwijl de vergeleken voertuigen identiek zijn qua gewicht, motorvermogen en technische specificaties. Bovag en RAI pleiten voor een aanpassing van de BPM-tarieftabel zodat er alsnog sprake is van een budgetneutrale invoering van de nieuwe meetmethode.

De Tweede Kamer spreekt maandag 5 november in commissieverband over het Belastingplan 2019, waarna later deze maand de plenaire behandeling plaatsvindt. Wij houden u van het vervolg op de hoogte.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls