Terug naar overzicht
Staatssecretaris: fiscale stimulering emissievrije auto’s is een investering Staatssecretaris: fiscale stimulering emissievrije auto’s is een investering

Blijf op de hoogte

Staatssecretaris: fiscale stimulering emissievrije auto’s is een investering

De nieuwe staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief, heeft de Tweede Kamer een reactie gestuurd op vragen over een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. In dat onderzoek ging de Rekenkamer in op de effectiviteit van de stimulering van elektrische auto’s.

De Tweede Kamer vroeg de staatssecretaris of hij het eens is met de conclusie van de Algemene Rekenkamer dat de kosten per vermeden ton CO2 op een bedrag van € 1700 uitkomen.

Dat bedrag is berekend door het budgettaire belang van de fiscale stimulering van de in 2018 verkochte elektrische auto’s te delen door de CO2-reductie die met deze elektrische auto’s wordt bereikt. De Algemene Rekenkamer hanteert dit als graadmeter voor de kosteneffectiviteit van beleid, al geeft zij wel aan dat dit bedrag door gebruik te maken van andere aannames en gegevens zowel hoger als lager uit kan vallen.

Het kabinet is echter van mening dat de berekening van de Algemene Rekenkamer de kosten en effecten van beleid slechts zeer beperkt in beeld brengt en daarom niet als uitgangspunt voor beleid kan dienen. Deze benadering houdt namelijk geen rekening met gedragseffecten.

Als in de autobelastingen aan de ‘fiscale knoppen wordt gedraaid’, volgen er namelijk tal van verschuivingen in de verkoop van nieuwe auto’s, het wagenpark, tank- en laadgedrag. En als gevolg daarvan treden er verschuivingen op in de belastingopbrengsten en het aantal bespaarde tonnen CO2. Bovendien ontstaat volgens de staatssecretaris door de benadering van de Algemene Rekenkamer een eenzijdige focus op CO2, terwijl emissievrije auto’s ook andere waardevolle voordelen voor de Nederlandse maatschappij met zich meebrengen.

Bij die voordelen kun je denken aan verbetering van de luchtkwaliteit, vermindering van geluidsoverlast en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. En bovendien aan innovatiekansen voor Nederlandse bedrijven die investeren in de ontwikkeling van emissievrije technieken. Het Kabinet ziet de fiscale stimulering van emissievrije auto’s dan ook als een initiële investering in de transitie naar emissievrij rijden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls