Terug naar overzicht
Staatssecretaris: bijsturing EV-stimulering nu niet nodig Staatssecretaris: bijsturing EV-stimulering nu niet nodig

Blijf op de hoogte

Staatssecretaris: bijsturing EV-stimulering nu niet nodig

​De staatssecretaris van Financiën antwoordt op vragen van de Tweede Kamer dat hij op dit moment geen aanleiding ziet de regelingen voor elektrische auto’s bij te stellen.

Een aantal leden van de Tweede Kamer maakt zich zorgen om overstimulering van elektrisch rijden. De staatssecretaris geeft aan dat het lastig is te voorspellen hoeveel EV’s in 2019 verkocht zullen worden. Als gevolg van de per 2019 ingevoerde begrenzing van de milieukorting in de bijtelling is de verwachting dat er in de EV nieuwverkopen een verschuiving richting EV’s met een catalogusprijs lager dan € 50.000 zal plaatsvinden. Dat is echter mede afhankelijk van de ontwikkeling in het aanbod van deze modellen.

In het specifieke geval van de fiscale stimulering van EV’s ziet het kabinet dit als een investering die nodig is om de transitie naar emissievrij rijden te versnellen. Dit leidt naast minder CO2-uitstoot ook tot betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en innovatiekansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De toegenomen EV-nieuwverkopen zijn vanuit dat perspectief dan ook een wenselijke ontwikkeling. Tegelijkertijd acht het kabinet het onwenselijk dat er sprake is van overstimulering. Het kabinet ziet vooralsnog geen noodzaak om op korte termijn verder bij te sturen, maar acht het volgens de staatssecretaris wel van belang om een vinger aan de pols te houden.

De Tweede Kamer wil zelf ook die vinger aan de pols houden. Daarom heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarmee de Rekenkamer de opdracht krijgt een analyse te maken van de doelmatigheid van de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s. De Rekenkamer zal daar later dit jaar over rapporteren. Wij houden je op de hoogte!

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls