Terug naar overzicht
Gebruik zakelijke auto voor andere baan leidt tot bijtelling Gebruik zakelijke auto voor andere baan leidt tot bijtelling

Blijf op de hoogte

Gebruik zakelijke auto voor andere baan leidt tot bijtelling

Kun je als ondernemer je auto van de zaak ook gebruiken voor de zakelijke ritten van een baan naast je eigen onderneming zonder dat dit tot bijtelling leidt?

Nee, zegt Gerechtshof Den Haag in een recente zaak. In die zaak ging het om een ondernemer die naast haar eigen onderneming ook elders in loondienst werkte. De auto die op de balans van haar eigen onderneming stond, gebruikte zij ook voor het woon-werkverkeer naar die andere onderneming.

Omdat woon-werkverkeer voor de bijtelling zakelijke ritten betreft, was deze ondernemer van mening dat met een sluitende rittenregistratie de bijtelling voorkomen kon worden. De rechter oordeelt daar in hoger beroep anders over. Er is hier namelijk geen sprake van woon-werkverkeer met een auto van die werkgever, maar met een auto uit de eigen onderneming. In een eerder arrest heeft de Hoge Raad daarover geoordeeld dat zulke kilometers dan als privégebruik moeten worden gezien, tenzij er een vergoeding voor de kosten van dat gebruik in de winst is opgenomen of het loon uit de dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst van de onderneming. Beide was hier niet het geval. Hoewel het maar om 1.282 kilometers ging, betekent dat dan toch een bijtelling over het hele jaar. Door een gebruiksvergoeding in de winst van je eigen onderneming op te nemen, kun je zo’n ongewenste uitkomst voorkomen.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls