Terug naar overzicht
Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen

Blijf op de hoogte

Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen

Werk je binnen een concern voor meerdere bedrijven en gebruik je daarbij één auto van de zaak, dan wordt de auto vaak door deze bedrijven gezamenlijk ter beschikking gesteld. In internationale verhoudingen kan dat een voordeel opleveren. De bijtelling kan dan namelijk ook gedeeltelijk in die andere landen belast zijn. Daarbij kunnen lagere bijtellings- of belastingtarieven gelden dan in Nederland.

Voorwaarde is wel dat dit goed wordt vastgelegd. In een recente belastingprocedure ontbrak het aan die vastlegging. Het gevolg was dat de bijtelling voor het volledige bedrag in Nederland belast werd.

De rechtbank oordeelde als volgt: “Indien een werknemer meerdere werkgevers heeft die gevestigd zijn in verschillende landen en hij in verband met het verrichten van zijn werkzaamheden gebruik maakt van een auto die hem door zijn werkgevers – dan wel door één van hen, maar mede namens de ander – ter beschikking is gesteld, heeft het volgende te gelden. Het voordeel dat die werknemer heeft door het gebruik van die auto voor privédoeleinden, dient te worden toegerekend aan elk van de desbetreffende arbeidsverhoudingen. Als maatstaf voor die toerekening dient het bruto salaris dat de werknemer van beide werkgevers geniet, met een uitzondering voor bijzondere omstandigheden”.

In dit geval bleef onder andere onduidelijk of er een overeenkomst van gezamenlijke terbeschikkingstelling van de auto was gesloten of dat er een verdeling van de kosten van de auto tussen de vennootschappen was overeengekomen. Voor (gedeeltelijke) toerekening van het voordeel van het privégebruik van de auto aan de werkzaamheden voor de buitenlandse vennootschappen was dan ook geen plaats.

Deze uitspraak toont het belang van goede vastlegging aan. Maar mét zo’n vastlegging kan er in deze situaties een mooi voordeel behaald worden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Prinsjesdag 2019: de plannen voor de automobilist

Prinsjesdag 2019: de plannen voor de automobilist

Lees meer
Nieuwe auto? Let op de bijtelling

Nieuwe auto? Let op de bijtelling

Lees meer
Vooruitblik Prinsjesdag

Vooruitblik Prinsjesdag

Lees meer
Geen BPM-vrijstelling voor voedselbank

Geen BPM-vrijstelling voor voedselbank

Lees meer
Naheffing MRB buitenlandse auto: let op de beschikkingsmacht

Naheffing MRB buitenlandse auto: let op de beschikkingsmacht

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

Een ogenblik geduld…

Contact

Postadres en
administratie
AMD automotive fiscalisten B.V.
Postbus 60
8080 AB Elburg
Bezoekadres
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
info@autoenfiscus.nl
0525 - 65 45 90
linkedin mail mobile twitter xls