Terug naar overzicht
Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen

Blijf op de hoogte

Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen

Werk je binnen een concern voor meerdere bedrijven en gebruik je daarbij één auto van de zaak, dan wordt de auto vaak door deze bedrijven gezamenlijk ter beschikking gesteld. In internationale verhoudingen kan dat een voordeel opleveren. De bijtelling kan dan namelijk ook gedeeltelijk in die andere landen belast zijn. Daarbij kunnen lagere bijtellings- of belastingtarieven gelden dan in Nederland.

Voorwaarde is wel dat dit goed wordt vastgelegd. In een recente belastingprocedure ontbrak het aan die vastlegging. Het gevolg was dat de bijtelling voor het volledige bedrag in Nederland belast werd.

De rechtbank oordeelde als volgt: “Indien een werknemer meerdere werkgevers heeft die gevestigd zijn in verschillende landen en hij in verband met het verrichten van zijn werkzaamheden gebruik maakt van een auto die hem door zijn werkgevers – dan wel door één van hen, maar mede namens de ander – ter beschikking is gesteld, heeft het volgende te gelden. Het voordeel dat die werknemer heeft door het gebruik van die auto voor privédoeleinden, dient te worden toegerekend aan elk van de desbetreffende arbeidsverhoudingen. Als maatstaf voor die toerekening dient het bruto salaris dat de werknemer van beide werkgevers geniet, met een uitzondering voor bijzondere omstandigheden”.

In dit geval bleef onder andere onduidelijk of er een overeenkomst van gezamenlijke terbeschikkingstelling van de auto was gesloten of dat er een verdeling van de kosten van de auto tussen de vennootschappen was overeengekomen. Voor (gedeeltelijke) toerekening van het voordeel van het privégebruik van de auto aan de werkzaamheden voor de buitenlandse vennootschappen was dan ook geen plaats.

Deze uitspraak toont het belang van goede vastlegging aan. Maar mét zo’n vastlegging kan er in deze situaties een mooi voordeel behaald worden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls