Terug naar overzicht
Ook in 2019 milieu-investeringsaftrek voor duurzame mobiliteit Ook in 2019 milieu-investeringsaftrek voor duurzame mobiliteit

Blijf op de hoogte

Ook in 2019 milieu-investeringsaftrek voor duurzame mobiliteit

RVO heeft de jaarlijkse milieulijst en de energielijst gepubliceerd. De belangrijkste regelingen voor duurzame mobiliteit hebben wij hieronder samengevat. De milieulijst regelt welke investeringen in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek (MIA) en eventueel voor willekeurige afschrijving (VAMIL).

De elektrische auto komt ook in 2019 weer in aanmerking voor MIA. De MIA bedraagt dan 27% over een maximale investering van € 40.000. Voor de waterstofpersonenauto geldt een MIA van 36% over maximaal € 50.000. Op deze auto geldt voor 75% van de investering ook de VAMIL-afschrijving. Op plug-in hybrides wordt geen MIA meer toegekend.

13,5% MIA over de helft van de investering is er voor elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu. Deze brom- en snorfietsen mogen voor 75% ook willekeurig afgeschreven worden.

MIA en VAMIL zijn er ook voor de volledig elektrische bestelauto uit de N1-categorie. Dat is de bestelauto tot een maximaal bruto voertuiggewicht van 3.500 kg. De MIA is dan 36% over maximaal € 75.000 De VAMIL gaat over 75% van je investeringsbedrag.
De regeling voor elektrische bestelauto’s met een hoger voertuiggewicht (N2 en N3 categorie) is in vergelijking met 2018 gewijzigd. Ook de gesloten bestelauto kwalificeert in 2019 voor deze regeling van 36% MIA en VAMIL. Er geldt hierbij voor de MIA geen maximaal investeringsbedrag per voertuig. De bestelauto mag in plaats van lithiumhoudende accu’s ook voorzien zijn van NaNiCl accu’s.
Aardgasbestelauto’s komen niet meer voor MIA in aanmerking. 13,5% MIA is er alleen nog voor een aardgasbakwagenchassis of trekker in de N2 en N3 categorie.

Waterstofafleverstations en oplaadpunten voor elektrische voertuigen komen onder voorwaarden ook in aanmerking voor 36% MIA en voor VAMIL.

De energielijst geeft een opsomming van de investeringen waarvoor 45% energie-investeringsaftrek geldt. Voorbeelden van de 2019-lijst zijn de zonnepanelen voor bestelauto’s met duurzame transportkoeling en de lichtgewicht bakwagenopbouw voor bestelauto’s.

De MIA en EIA gelden anders dan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ook bij operational lease. De leasemaatschappij doet dan zelf de aanvraag.
Tot slot: Denk voor deze regelingen aan tijdige melding via het e-loket van RVO. Dat moet binnen 3 maanden na het aangaan van de verplichtingen.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls