Terug naar overzicht
Meer auto's van de zaak? Dan soms toch maar één keer bijtelling Meer auto's van de zaak? Dan soms toch maar één keer bijtelling

Blijf op de hoogte

Meer auto's van de zaak? Dan soms toch maar één keer bijtelling

Heb je als werknemer tegelijkertijd twee of meer auto’s van de zaak ter beschikking? Dan kan het soms toch zo zijn dat je maar over één auto bijtelling betaalt.

Voor de bijtelling is het uitgangspunt dat je de werkgever de bijtelling voor privégebruik per auto beoordeelt. De bijtelling privégebruik auto pas je als werkgever toe voor elke auto waarmee de werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt. Voor elk van de auto’s waarmee de werknemer per jaar aantoonbaar niet meer dan 500 km privé rijdt, kun je de bijtelling achterwege laten. Vaak is een sluitende rittenregistratie hiervoor het beste bewijsmiddel.

Rijdt de werknemer met geen enkele auto op kalenderjaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt, dan krijgt hij of zij ook geen bijtelling bij het loon geteld.

De belastingdienst heeft in het handboek loonheffingen vervolgens een praktische regeling getroffen voor deze situatie waarin er gelijktijdig meerdere auto’s voor privégebruik ter beschikking staan. Dat is goed om te weten. Want een redelijke toepassing van deze regels betekent volgens de belastingdienst dat de bijtelling bij meerdere ter beschikking gestelde auto’s beperkt kan blijven tot één auto als de werknemer alleenstaand is of als in zijn gezin maar één persoon een rijbewijs heeft. Dan moet je als werkgever alleen rekening met de bijtelling houden voor de auto met de hoogste cataloguswaarde.

Hebben in het gezin van de werknemer twee personen een rijbewijs, dan bereken je de bijtelling over twee auto’s. Ook dan gaat het om de twee auto’s met de hoogste cataloguswaarde.

De belastingdienst behoudt zich hierbij wel het recht voor dat je toch over meer dan deze ene of twee auto’s moet bijtellen. Maar dan moet de belastingdienst wel gemotiveerd kunnen onderbouwen waarom dat dan zo is. Daarbij houdt de belastingdienst overigens wel rekening met eventuele eigen auto’s van de werknemer die voor privégebruik net zo geschikt zijn als de door de zaak ter beschikking gestelde auto’s.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls