Terug naar overzicht
Let op formaliteiten bij APK-keuring tijdens schorsing Let op formaliteiten bij APK-keuring tijdens schorsing

Blijf op de hoogte

Let op formaliteiten bij APK-keuring tijdens schorsing

Gebruik je je auto tijdens een schorsingsperiode, dan kan dat tot naheffing van motorrrijtuigenbelasting mét boete leiden. Moet je auto tijdens de schorsingsperiode naar de APK-keuring, let dan goed op de juiste formaliteiten daarvoor.

In een zaak die kortgeleden bij de belastingrechter voorkwam, ging het om de boete op zo’n naheffing.

De naheffing was opgelegd omdat deze automobilist met zijn auto naar een garagebedrijf gereden was om een voorcontrole voor een APK-keuring te doen. De belastingdienst constateerde het weggebruik en legde een naheffing mét boete op. De discussie bij de rechter ging over de vraag of die boete wel of niet terecht was.

Tijdens een schorsing is weggebruik niet toegestaan. Voor een APK-keuring wordt een uitzondering gemaakt. Daarvoor kun je je vooraf bij de belastingdienst melden, zodat er bij constatering geen naheffing wordt opgelegd. Meld je de keuring niet vooraf, en stuurt de belastingdienst wel een aankondiging van de naheffing, dan kun je ook op dat moment nog onder de naheffing uitkomen als je bewijsstukken van de keuringsafspraak laat zien.

In dit concrete geval was er echter geen echte APK-keuring, maar ging het om een voorcontrole. Deze automobilist had daarom als bewijsstuk een formulier ingebracht waarop is vermeld dat op die bewuste datum een voorcontrole heeft plaatsgevonden, dat enkele gebreken aan de auto zijn aangetroffen, en dat een herkeuring binnen 7 dagen moest plaatsvinden.

De rechter overwoog dat uit de wet blijkt dat er een uitzondering is als gebruik van de weg wordt gemaakt op de dag “waarop dat motorrijtuig naar aanleiding van de aanvraag van een keuringsbewijs aan een keuring wordt onderworpen”, en dat de vrijstelling “wordt verleend indien bescheiden worden overgelegd waaruit blijkt dat het motorrijtuig op de desbetreffende dag aan een keuring zal worden onderworpen”. De rechter oordeelde dat daarvan geen sprake was en dat er daarom ook geen verdedigbaar standpunt was dat zou kunnen leiden tot het vervallen van de boete. De naheffing en de boete bleven dan ook in stand.

Constatering van weggebruik tijdens schorsing is vanaf dit jaar overigens ook weer mogelijk door middel van ANPR-camera’s met kentekenherkenning. Tijdens schorsing naar de APK-keuring kan nog steeds, maar dus alleen op de officiële keuringsdag.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls