Terug naar overzicht
Samenwerkingsverband kan hogere investeringsaftrek krijgen Samenwerkingsverband kan hogere investeringsaftrek krijgen

Blijf op de hoogte

Samenwerkingsverband kan hogere investeringsaftrek krijgen

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan voor samenwerkingsverbanden een extra voordeel opleveren. Dat blijkt uit een nieuw arrest van de Hoge Raad.

De bijzonderheid zit in de toedeling van de vaste investeringsaftrek van (in 2019) € 16.051 bij investeringen tussen € 57.322 en € 106.150. Investeer je bijvoorbeeld als ZZP’er dit jaar voor € 95.000, dan is jouw investeringsaftrek € 16.051. Zit je samen met 5 andere ondernemers in een samenwerkingsverband zoals een VOF en investeert die VOF voor € 95.000, dan heeft iedere vennoot een investeringsaftrek van 1/6 van deze € 16.051.

Tot zover best overzichtelijk. Maar wat nu als één van de vennoten in zo’n VOF ook in buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen investeert? Dat komt veel voor, vooral bij onroerend goed en auto’s. Waarbij aangetekend moet worden dat de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek op dit moment alleen geldt voor bestelauto’s en taxi’s.

Volgens de Hoge Raad moet je dan voor die vennoot kijken naar het totaal van de investeringen die deze ondernemer doet, inclusief die van de VOF. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde, investeerde de VOF voor zo’n € 40.000 en kocht de vennoot zelf voor € 55.000 een auto. Volgens de Hoge Raad moet deze vennoot daarom voor de bepaling van de investeringsaftrek een bedrag van € 95.000 in zijn berekening verwerken. Dat geeft recht op de investeringsaftrek van het vaste bedrag. De andere vennoten hebben daarnaast ieder recht op een deel van de investeringsaftrek die hoort bij een investeringstotaal van € 40.000. Dat is dus opgeteld meer dan wanneer de VOF zelf alle investeringen had gedaan. De enigszins merkwaardige uitkomst wordt veroorzaakt doordat sinds een aantal jaren de investeringsaftrek niet alleen meer op basis van percentages van de investeringsaftrek wordt berekend, maar bij een bepaalde bandbreedte ook met een vast bedrag gewerkt wordt. Dat biedt echter mooie extra aftrekmogelijkheden!

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls