Terug naar overzicht
Let op als je je zakelijke auto ook voor ander werk gebruikt Let op als je je zakelijke auto ook voor ander werk gebruikt

Blijf op de hoogte

Let op als je je zakelijke auto ook voor ander werk gebruikt

Kun je als ondernemer je auto van de zaak ook gebruiken voor de zakelijke ritten van een baan naast je eigen onderneming zonder dat je dan een bijtelling krijgt?

Of kun je de auto die door de ene werkgever aan je ter beschikking is gesteld ook voor een andere baan gebruiken en beide soorten ritten als zakelijk aanmerken? Die vragen zijn cruciaal als je de bijtelling voor privégebruik met een rittenregistratie zou willen voorkomen maar toch voor beide soorten werk met dezelfde auto wilt rijden.

Uit de rechtspraak volgt dat je met deze combinaties de bijtelling inderdaad niet voorkomt als je verder niets regelt. In die zaak ging het om een ondernemer die naast haar eigen onderneming ook een baan in loondienst had. De auto die op de balans van haar eigen onderneming stond, gebruikte zij ook voor het woon-werkverkeer naar dat andere bedrijf.

Omdat woon-werkverkeer voor de bijtelling als zakelijke rit wordt gezien, vond deze ondernemer dat zij met een sluitende rittenregistratie de bijtelling kon voorkomen. De rechter ging daar niet in mee: Er is hier namelijk geen sprake van woon-werkverkeer met een auto van die andere werkgever, maar met een auto uit de eigen onderneming. In een eerder arrest heeft de Hoge Raad daarover geoordeeld dat zulke kilometers dan als privégebruik moeten worden gezien, tenzij er een vergoeding voor de kosten van dat gebruik in de winst is opgenomen of het loon uit de dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst van de onderneming. Beide was hier niet het geval. Hoewel het in dat geval maar om een relatief beperkt aantal kilometers ging, betekent dat dan toch een bijtelling over het hele jaar als het totale privégebruik meer is dan 500 km op jaarbasis.

Een oplossing voor de in deze situatie ongewenste bijtelling kan liggen in het verwerken in de winst als je ondernemer bent, of in het door de twee werkgevers samen ter beschikking laten stellen van de auto als je werknemer bent.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls