Terug naar overzicht
Hogere investeringsaftrek door goede timing van investeringen Hogere investeringsaftrek door goede timing van investeringen

Blijf op de hoogte

Hogere investeringsaftrek door goede timing van investeringen

Investeringsaftrek is een extra aftrekpost voor de ondernemer die investeert in bedrijfsmiddelen. De timing van het moment van investeren kan leiden tot een hogere aftrekpost.

De investeringsaftrek is er in verschillende vormen. Naast energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek voor energiezuinige investeringen bestaat ook de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Op die laatste vorm gaan we in dit artikel in.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt verleend op investeringen vanaf € 450 in de vorm van koop of financial lease. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt niet voor alle investeringen: Het moet allereerst gaan om investeringen voor je eigen onderneming. Daarnaast is het belangrijk dat personenauto’s van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn uitgezonderd, behalve wanneer ze bestemd zijn voor het ‘beroepsvervoer over de weg’ (vooral taxi’s). In de praktijk is deze aftrekpost daarom vooral belangrijk voor bestelauto’s.

De hoogte van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is in 2019 bedraagt 28% als het investeringstotaal van dit jaar groter is dan € 2.300 maar niet meer dan € 57.321. Boven dat bedrag is er tot een totale investering van € 106.150 een vaste aftrek van € 16.051. De vaste aftrek wordt bij investeringen tussen € 106.150 en € 318.449 afgebouwd naar een aftrek van nihil door de vaste aftrek te verlagen met 7,56% van het investeringstotaal boven € 106.150.
De tabel voor 2020 laat een soortgelijk patroon zien, waarbij de bedragen nog worden geïndexeerd voor inflatiecorrectie.

Het percentage investeringsaftrek hangt af van het totale investeringsbedrag in een bepaald jaar. Als je dit jaar nog niet veel investeringen hebt gedaan maar voor volgend jaar wel grote investeringen verwacht, kan het daarom bijvoorbeeld zinvol zijn dit jaar nog te investeren. De datum waarop je je handtekening onder de order zet, is daarvoor van belang. Hierdoor kunnen de aftrekpercentages van de investeringsaftrek optimaal benut worden.

Teken je de order voor een nieuwe bestelauto nog dit jaar, dan telt deze order mee voor je investeringstotaal van dit jaar. Ook als de bestelauto pas volgend jaar geleverd zou worden. Wordt zo’n bestelauto volgend jaar geleverd, dan kun je de investeringsaftrek op deze auto (vastgesteld op basis van de 2019-tabel) aftrekken in de belastingaangifte van het jaar van ingebruikname. Dat wordt dan het jaar 2020. Behalve als je in 2019 alvast aanbetaalt: De investeringsaftrek mag je namelijk ook alvast in je belastingaangifte van 2019 verwerken voor zover je hebt aanbetaald.

Met een goede timing van je investeringen kun je dus optimaal profiteren van deze investeringsaftrek!

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls