Terug naar overzicht
Teveel afwijkingen in rittenregistratie: alsnog bijtelling Teveel afwijkingen in rittenregistratie: alsnog bijtelling

Blijf op de hoogte

Teveel afwijkingen in rittenregistratie: alsnog bijtelling

Met de tegenbewijsregeling kun je de bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak voorkomen. Je moet dan aantonen dat het privégebruik op jaarbasis niet meer is dan 500 kilometer.

Dat tegenbewijs kun je het beste leveren met een sluitende rittenregistratie. Maar wat als de registratie niet helemaal sluitend is? Uit de rechtspraak komt dan naar voren dat “een kilometeradministratie niet bij voorbaat dient te worden verworpen indien niet aan alle vereisten wordt voldaan. Een administratie in combinatie met andere bewijsmiddelen kan eveneens aanvaard worden, mits ze zodanig sluitend zijn dat daaruit eenduidig kan worden afgeleid hoeveel kilometers er met de auto’s zakelijk en privé zijn gereden”.

Dat andere bewijs is in de praktijk best lastig. Dat blijkt ook uit de jurisprudentie over naheffingsaanslagen voor de bijtelling. Er wordt dan gekeken naar het totaal van de rittenregistratie, het brandstofverbruik en vastleggingen van kilometerstanden. De vraag is dan of daaruit kan worden afgeleid dat de manier waarop de rittenregistratie is bijgehouden betrouwbaar is of niet. Uitgangspunt is namelijk wel dat de administratie steeds per rit wordt bijgehouden. Zoiets kan bijvoorbeeld ook gecontroleerd worden op basis van verschillen in brandstofverbruik. Ook eventuele kilometerstanden bij tankbeurten en onderhoudsfacturen kunnen licht werpen op de rittenregistratie.

Het blijft echter aan te raden om dagelijks de gereden ritten in de administratie te verwerken. Een geautomatiseerde rittenregistratie met een black box of app kan daar een handig hulpmiddel voor zijn. Als werkgever kun je de aansprakelijkheid voor eventuele naheffingen grotendeels uitsluiten door te werken met een verklaring geen privégebruik.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls