Terug naar overzicht
Hoge Raad: naheffingsregels buitenlands kenteken niet discriminerend Hoge Raad: naheffingsregels buitenlands kenteken niet discriminerend

Blijf op de hoogte

Hoge Raad: naheffingsregels buitenlands kenteken niet discriminerend

Ben je als Nederlands ingezetene houder van een auto met buitenlands kenteken, dan ben je daarover Nederlandse motorrijtuigenbelasting verschuldigd. De belastingdienst heeft voor deze auto’s ruime naheffingsbevoegdheden.

Vanaf 2014 mag er namelijk een naheffing worden opgelegd die begint op de dag dat de houder van de auto zich inschreef (of had moeten inschrijven) in het bevolkingsregister en die loopt tot de dag van de constatering van het Nederlandse weggebruik met deze buitenlandse auto. De naheffingsperiode kan daarbij oplopen tot 5 jaar, waarbij de belastingdienst een boete van 100% kan opleggen.

Is dat geen discriminatie naar nationaliteit? Dat vroeg Rechtbank Zeeland-West-Brabant vorig jaar aan de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft daar nu zijn oordeel over gegeven. Opvallend is dat de Hoge Raad in het midden laat of er sprake is van indirecte discriminatie. De Hoge Raad oordeelt namelijk dat er sowieso geen sprake is van een met het Europese verdrag strijdige discriminatie omdat er een rechtvaardigingsgrond voor deze maatregel is. Zonder deze maatregel zou de belastingdienst namelijk in problemen komen met de handhaving van de MRB-plicht op auto’s met een buitenlands kenteken die worden gebruikt door in Nederland wonende personen.

Wel zegt de Hoge Raad dat er een mogelijkheid van tegenbewijs is. Het kan immers zo zijn dat je de auto nog niet ter beschikking had op de dag dat je je inschreef of had moeten inschrijven in het bevolkingsregister. Als je dat aannemelijk kunt maken, begint de naheffingsperiode op een later tijdstip. Ook kan het zo zijn dat je de buitenlandse auto bij de inschrijving al wel ter beschikking had, en op het controlemoment ook, maar in de tussentijd gedurende een bepaalde periode niet. Als je dat aannemelijk kunt maken, krijg je over de tussenliggende periode op basis van dit nieuwe oordeel van de Hoge Raad ook geen naheffing.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls