Terug naar overzicht
Degressieve afschrijving mogelijk voor zorgkostenaftrek in aangifte Degressieve afschrijving mogelijk voor zorgkostenaftrek in aangifte

Blijf op de hoogte

Degressieve afschrijving mogelijk voor zorgkostenaftrek in aangifte

Als je door ziekte of invaliditeit extra vervoerskosten hebt, dan zijn die kosten aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Maar hoe bereken je dat?

Het gaat om de werkelijke uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis en terug en om extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit. In dat laatste geval zijn deze kosten alleen aftrekbaar als je aannemelijk kunt maken dat je door jouw ziekte of invaliditeit hogere vervoerskosten hebt dan iemand die niet ziek of invalide is. Voor die vergelijking moet je dan kijken naar iemand die in financieel en maatschappelijk opzicht met jou vergelijkbaar is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gegevens van Nibud of het CBS gebruiken.

Bij de werkelijke vervoerskosten kun je voor je auto bijvoorbeeld posten meetellen zoals afschrijving, motorrijtuigenbelasting, verzekering en brandstof.

De berekening van de afschrijving is dan nog wel de vraag hoe je die afschrijving berekent. Een nieuwe uitspraak van Gerechtshof Den Haag bevestigt dat je dat met een degressieve afschrijving mag doen. Op die manier hou je het beste rekening met het werkelijke waardeverloop van de auto. De afschrijving is dan in de eerste jaren na aanschaf van de auto hoger dan in latere jaren, zodat je aftrekpost in de eerste jaren ook het hoogst is.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls