Terug naar overzicht
Geen extra bijtellingskorting voor elektrische auto’s van 5 jaar en ouder Geen extra bijtellingskorting voor elektrische auto’s van 5 jaar en ouder

Blijf op de hoogte

Geen extra bijtellingskorting voor elektrische auto’s van 5 jaar en ouder

De staatssecretaris van Financiën gaat de youngtimerregeling van de bijtelling niet openstellen voor elektrische auto’s van 5 jaar en ouder. Hij ziet meer in aanschafsubsidies voor particuliere kopers.

De Tweede Kamer vroeg recent om openstelling van deze regeling voor EV’s van 5 jaar en ouder. Daarmee wilde de Tweede Kamer de gebruikte elektrische auto aantrekkelijk maken voor binnenlands gebruik. Export zou zo worden voorkomen.

De staatssecretaris heeft deze mogelijkheid onderzocht. Hij concludeert dat export vooral aan de orde lijkt bij elektrische auto’s uit het duurdere segment. De goedkopere elektrische auto’s vinden doorgaans hun weg naar de particuliere markt en er is zelfs sprake van import van gebruikte goedkopere elektrische auto’s. Cijfers wijzen uit dat in de afgelopen twee jaren steeds ongeveer evenveel elektrische auto’s zijn geïmporteerd als geëxporteerd.

Het is uiteraard afhankelijk van de vraag in hoeverre van deze regeling gebruik gaat worden gemaakt en in hoeverre deze ook tot gevolg heeft dat minder nieuwe elektrische auto’s ter beschikking zullen worden gesteld, zo schrijft staatssecretaris Snel op 5 juli aan de Tweede Kamer. Als deze regeling zou aanslaan, gaat deze maatregel gepaard met substantiële budgettaire gevolgen die niet kunnen worden gedekt uit een aanscherping van youngtimerregeling voor niet-elektrische auto’s.

Hij wijst er ook op dat de grondslag van de bijtelling en het bijtellingspercentage een forfaitaire benadering zijn van het te belasten voordeel in de vorm van loon in natura. Een aanpassing kan alleen aan de orde zijn als blijkt dat deze forfaitaire benadering niet juist is.

Om de ontwikkeling van een tweedehandsmarkt voor de elektrische auto voor particulieren op gang te brengen, zal het kabinet een regeling uitwerken voor het vergoeden van laadtegoed, aanschafsubsidie of een batterijgarantie. Hiermee komt een tweedehands elektrische auto sneller in beeld voor particulieren. Volgens de staatssecretaris komt het kabinet met deze plannen tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om elektrische auto’s van 5 jaar en ouder te behouden voor het Nederlandse wagenpark.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Second opinion: WLTP budgetneutraal in BPM ingevoerd

Second opinion: WLTP budgetneutraal in BPM ingevoerd

Lees meer
Bouwstenen voor een nieuw belastingstelsel

Bouwstenen voor een nieuw belastingstelsel

Lees meer
Resultaten second opinion BPM-neutrale invoering deze maand bekend

Resultaten second opinion BPM-neutrale invoering deze maand bekend

Lees meer
Hoge Raad staat beroep op overgangsregeling BPM toe

Hoge Raad staat beroep op overgangsregeling BPM toe

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…

Contact

Postadres en
administratie
AMD automotive fiscalisten B.V.
Postbus 60
8080 AB Elburg
Bezoekadres
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
info@autoenfiscus.nl
0525 - 65 45 90
linkedin mail mobile twitter xls