Terug naar overzicht
De bijtelling na afloop van de 60-maandsperiode De bijtelling na afloop van de 60-maandsperiode

Blijf op de hoogte

De bijtelling na afloop van de 60-maandsperiode

Heeft een auto van de zaak een bijtellingskorting, dan is de duur daarvan in principe 60 maanden. Maar wat gebeurt er na die 60 maanden?

De afgelopen jaren zijn er veel auto’s van de zaak ingezet met een bijtellingskorting. De bijtelling varieerde afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. In plaats van het gebruikelijke bijtellingstarief van 25% van de catalogusprijs (voor auto’s met een datum eerste toelating tot en met 2016) of van 22%, geldt er dan een lagere bijtelling. Zo waren er tarieven van 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 20% en 21%.

Zo’n bijtellingskorting heeft dan een duur van maximaal 60 maanden. Tijdens die 60 maanden verandert het bijtellingspercentage van deze auto niet, ook al is voor nieuwe auto’s intussen een aangescherpte wettelijke regeling van kracht. Het bijtellingspercentage wordt overigens per auto bekeken: een nieuwe berijder kan dus ook de bijtellingskorting op deze auto krijgen.

Na die 60 maanden wordt er gekeken of er op dat moment nog een bijtellingskorting geldt. Voor auto’s waarin die bijtellingskorting in 2018 afloopt, betekent dit dat er alleen nog een korting kan worden toegepast bij een CO2-uitstoot van 0 gram/km. Deze auto’s (elektrische auto’s en waterstofauto’s) krijgen dan een korting van 18 procentpunten. Die korting gaat af van het basistarief dat bij deze auto hoort. Dat was destijds 25%. De bijtelling wordt dan voor de rest van de maanden van 2018 7%. Als de wet niet wijzigt, wordt dat tarief dan per 2019 alleen nog toegepast op de eerste 50.000 euro catalogusprijs.

Over de vraag of het verschil van 25% en 22% niet strijdig is met het gelijkheidsbeginsel loopt nog een procedure bij de Hoge Raad. In die zaak wordt binnenkort een uitspraak verwacht.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls