Terug naar overzicht
Controle Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto moet binnen redelijke termijn Controle Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto moet binnen redelijke termijn

Blijf op de hoogte

Controle Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto moet binnen redelijke termijn

Berijders die hun bestelauto van de zaak alleen gebruiken voor zakelijke ritten, kunnen de bijtelling voorkomen met een Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto.

Het voordeel van zo’n verklaring is dat er geen rittenregistratie meer nodig is. Als de belastingdienst vermoedt dat de bestelauto toch privé gebruikt wordt, kan de inspecteur aan werkgever en werknemer vragen om aan te tonen dat de rit zakelijk was.

In een recente procedure kwam in hoger beroep de vraag aan de orde op welke manier de naheffing verloopt als het zakelijke karakter van de rit niet aangetoond kan worden. De belastingdienst had in die situatie een correctie aangebracht via een inkomstenbelastingaanslag van de werknemer, nadat hij zijn aangifte inkomstenbelasting had ingediend.

Het Gerechtshof Amsterdam vindt dat geen juiste gang van zaken. De naheffing moet volgens het Hof via de loonbelasting verlopen. Daar komt volgens het Hof nog bij dat controle wel “in de actualiteit” moet gebeuren. De rit waar het hier om ging was op 27 februari 2013 gemaakt, maar de belastingdienst stelde daar pas in december 2015 vragen over. De “redelijke termijn” voor het bevragen over een geconstateerde rit is dan verstreken.

De verhoging van de aanslag inkomstenbelasting ging met deze uitspraak helemaal van tafel. Niet uitgesloten is overigens dat de belastingdienst nog tegen dit oordeel in cassatieberoep gaat bij de Hoge Raad. Mocht dat het geval zijn, dan houden wij u vanzelfsprekend op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls