Terug naar overzicht
Binnenkort een nieuwe auto? Let op je bijtelling Binnenkort een nieuwe auto? Let op je bijtelling

Blijf op de hoogte

Binnenkort een nieuwe auto? Let op je bijtelling

Krijg je binnenkort een nieuwe auto van de zaak? Let dan goed op de gevolgen voor de bijtelling. Vooral als je van plan bent over te stappen van een rittenregistratie naar bijtelling. Of andersom: van de auto wél privé gebruiken naar níet privé gebruiken.

Als je het hele jaar een auto van de zaak hebt, is het belangrijk om je te realiseren dat de bijtelling ook uitgaat van een heel kalenderjaar. Op de auto’s die je achtereenvolgens ter beschikking gesteld hebt gekregen, krijg je dan een bijtelling voor de duur van het gebruik van de auto’s. Daarbij geldt dan de werkelijke catalogusprijs en het bijtellingstarief van die verschillende auto’s.

Rij je bijvoorbeeld in de maanden januari tot en met september een auto van € 40.000 met een bijtellingspercentage van 22% en vanaf oktober tot en met december een auto van € 45.000 met een bijtelling van 4%, dan is je bruto bijtelling 9/12 van € 40.000 keer 22% plus 3/12 keer € 45.000 keer 4%.

Lastiger wordt het als je zou willen overstappen naar een rittenregistratie of als je daar in de loop van een jaar mee wilt stoppen. Dat kan alleen als je bij de overstap van auto ook een nieuwe werkgever (“inhoudingsplichtige” in het jargon van de loonbelasting) krijgt. Is dat niet het geval, bedenk dan dat je voor de tegenbewijsregeling van de bijtelling moet aantonen dat je de (achtereenvolgende) auto(‘s) op jaarbasis voor niet meer dan 500 km privé hebt gereden. Als je je vorige of je nieuwe auto privé rijdt, zal een rittenregistratie voor de andere auto niet helpen. Het tegenbewijs geldt namelijk over het hele jaar. Met ingang van het nieuwe jaar kun je dan weer de keus maken om voor dat nieuwe jaar wel of niet privé te gaan rijden en al dan niet een rittenregistratie bij te houden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls