Terug naar overzicht
Bij verklaring geen privégebruik wel rittenregistratie bijhouden Bij verklaring geen privégebruik wel rittenregistratie bijhouden

Blijf op de hoogte

Bij verklaring geen privégebruik wel rittenregistratie bijhouden

Ook als je een verklaring geen privégebruik hebt voor je auto van de zaak, moet je nog wel kunnen bewijzen dat je je auto dat jaar voor niet meer dan 500 km privé gebruikt. Gerechtshof Den Bosch bevestigde dat onlangs.

Die zaak betrof iemand van wie de verklaring geen privégebruik door de belastingdienst was ingetrokken. Hij was gewezen op de mogelijkheid om een nieuwe verklaring aan te vragen. Dat heeft hij niet gedaan. Over de drie jaren daarna bleek vervolgens dat hij geen rittenadministratie had bijgehouden. Er volgde een naheffing.

Het gerechtshof oordeelde dat als deze berijder het niet eens was met de intrekking, hij daartegen bezwaar had kunnen maken. Maar ook los daarvan helpt de stelling dat de verklaring niet ingetrokken had mogen worden hem niet. Het is volgens de rechter “immers belanghebbende die moet doen blijken dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt indien de auto ook voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld”. Daar komt volgens het gerechtshof nog bij dat de belastingdienst ook als de werknemer wél een verklaring ‘geen privégebruik auto’ heeft, op enig moment kan verzoeken te bewijzen dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt.

De verklaring geen privégebruik auto moet overigens niet verward worden met de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. Voor zo’n bestelauto is dan geen rittenregistratie meer nodig.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls