Terug naar overzicht
Extra mogelijkheden voor investeringsaftrek Extra mogelijkheden voor investeringsaftrek

Blijf op de hoogte

Extra mogelijkheden voor investeringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan voor samenwerkingsverbanden een extra voordeel opleveren. Dat blijkt uit een nieuwe uitspraak van Rechtbank Gelderland.

Het ging om een VOF die € 63.322 heeft geïnvesteerd in vier bedrijfsmiddelen. De vraag was of je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek dan twee keer voor het hele bedrag mag meenemen. Of dat je die investeringsaftrek moet verdelen over beide vennoten.

De bijzonderheid zit in de toedeling van de vaste investeringsaftrek van (in 2019) € 16.051 bij investeringen tussen € 57.322 en € 106.150.

Deze zomer heeft de Hoge Raad hier ook een oordeel over gegeven bij een VOF waarbij er ook buitenvennootschappelijke investeringen buiten de VOF waren. Dan moet je volgens de Hoge Raad voor elke vennoot kijken naar het totaal van de investeringen die deze ondernemer doet, inclusief die van de VOF.

In de nieuwe uitspraak gaat het alleen om investeringen van de VOF. De wet zegt dan dat je per vennoot moet kijken naar het totaal van de investeringen van de VOF. Op basis daarvan wordt de investeringsaftrek bepaald. Die hoef je volgens de rechtbank daarna niet meer te verdelen op basis van de percentages van het aandeel van de vennoot in de winst van de VOF.

Dat kan dus opgeteld meer aftrek opleveren dan één ondernemer voor ditzelfde totaalbedrag alle investeringen had gedaan. De enigszins merkwaardige uitkomst wordt mede veroorzaakt doordat sinds een aantal jaren de investeringsaftrek niet alleen meer op basis van percentages van de investeringsaftrek wordt berekend, maar bij een bepaalde bandbreedte ook met een vast bedrag gewerkt wordt. Dat biedt echter mooie extra aftrekmogelijkheden!

Tegen de uitspraak van de rechtbank kan nog hoger beroep ingesteld worden. Mocht dat gebeuren, dan houden wij je vanzelfsprekend op de hoogte.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls