Terug naar overzicht
Bij toepassing KOR is inruilauto een margeauto Bij toepassing KOR is inruilauto een margeauto

Blijf op de hoogte

Bij toepassing KOR is inruilauto een margeauto

Vanaf 2020 is voor de btw een nieuwe regeling ingevoerd voor kleinere ondernemers. De omzetting van een korting in een btw-vrijstelling leidt tot nieuwe vraagstukken.

Tot en met 2019 kregen kleine ondernemers een korting op de af te dragen btw. Vanaf 2020 is die regeling omgezet in een btw-vrijstelling voor – kort samengevat – ondernemers met een omzet die niet hoger is dan 20.000 euro per jaar.

Een btw-vrijstelling heeft voor ondernemers echter niet alleen voordelen. Vanzelfsprekend is het fijn dat je als ondernemer geen btw hoeft te berekenen op de prijzen die je vraagt. Maar effectief heeft dat vooral nut als je afnemers particulieren zijn. Klanten die zelf ondernemer zijn, kunnen immers de btw zelf meestal ook weer aftrekken op hun eigen btw-aangifte. Gevolg van de nieuwe kleine-ondernemersregeling (KOR) is echter wel dat je bij een btw-vrijstelling ook geen btw kunt aftrekken op je eigen inkopen.

Koop je een auto waarop je door de nieuwe KOR geen btw kunt aftrekken, dan hoef je op die auto bij de latere inruil ook geen btw te berekenen. Voor het autobedrijf dat die auto inruilt, is die auto dan een zogenaamde ‘margeauto’. Het autobedrijf draagt dan bij verkoop alleen btw af over de marge.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als ondernemer de nieuwe KOR toepast en vóór 2020 al een auto mét btw-aftrek hebt gekocht. Afhankelijk van de leeftijd van de auto en het btw-bedrag heb je dan eind 2019 nog btw moeten afdragen op de auto. Vanaf 2020 is de auto btw-vrij. Bij inruil hoef je geen btw meer te berekenen en de inruilprijs telt niet meer voor je omzetgrens van 20.000 euro. Voor het autobedrijf is zo’n auto dan een margeauto.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls