Terug naar overzicht
Belastingaftrek autokosten bij ziekte Belastingaftrek autokosten bij ziekte

Blijf op de hoogte

Belastingaftrek autokosten bij ziekte

Wij hoeven je niet te vertellen dat het vervelend is om ziek te zijn. Wij hoeven je vast ook niet te vertellen dat je de kosten voor medische behandelingen en hulpmiddelen soms af kunt trekken in je aangifte inkomstenbelasting. Maar, wist je wel dat je soms ook de autokosten die je maakt voor ziekenhuisbezoek of de ritten voor medische behandelingen af kunt trekken? Hieronder geven we je wat extra informatie over de mogelijkheden.

Let op: wat je af mag trekken van je belastingaangifte wisselt per jaar. Hier heb je een link naar de mogelijkheden voor het jaar 2022. Ben je druk bezig met het invullen van je belastingaangifte over 2021? Dan vind je het overzicht voor dat jaar door te klikken op deze link.

Over het onderwerp 'vervoer' staat het volgende op de website van de Belastingdienst:

Kosten voor vervoer

Uw kostenAftrekbaar?
Vervoer naar arts, ziekenhuis of apotheekAftrekbaar. Lees meer
Hogere vervoerskosten door ziekte of handicapAftrekbaar. Lees meer
Reiskosten voor ziekenbezoekEen vast bedrag aftrekbaar

Ga je bij iemand anders op ziekenbezoek, dan kun je onder voorwaarden € 0,19 per kilometer aftrekken of de werkelijke kosten van een taxi of het openbaar vervoer. Vergeet in dat geval niet om de bon of het overzicht van je Ov-kaart te bewaren. Het moet in dat geval gaan om iemand met wie je een huishouden vormt, die langer dan een maand in het ziekenhuis ligt en die je regelmatig bezoekt. Een bezoek aan de buurvrouw komt dus niet in aanmerking.

Mankeer je zelf wat of heb je hogere vervoerskosten door jouw eventuele ziekte of handicap? Dan kun je zelfs meer dan € 0,19 per kilometer in aftrek brengen. Je kunt dan onder voorwaarden uitgaan van de werkelijke kilometerkosten van jouw auto, dus bijvoorbeeld inclusief verzekering, brandstof enzovoorts. Je moet de kosten wel aannemelijk kunnen maken wanneer de inspecteur daarnaar vraagt. Maak in dat geval dus een uitvoerige berekening of baseer je op de kostprijs die jouw auto volgens internet heeft. Sla deze gegevens goed op zodat je ze makkelijk kunt vinden wanneer de inspecteur hierom vraagt.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls