Terug naar overzicht
Meer kans op succes in bijtellingszaken? Meer kans op succes in bijtellingszaken?

Blijf op de hoogte

Meer kans op succes in bijtellingszaken?

Misschien is je wel eens opgevallen dat er rondom de bijtelling weinig discussie mogelijk is met de Belastingdienst. Er is wel te praten over de bewijslast en de boete, maar als het er alleen over gaat of de bijtelling in bepaalde gevallen erg sneu is geeft de inspecteur vaak niet thuis. De inspecteur kan ook vaak niet anders omdat hij dat van zijn baas niet mag. Binnenkort is dat misschien wel het geval.

De achtergrond

Dat bepaalde wetten hard kunnen zijn, is je vast wel eens opgevallen. Denk hierbij alleen al aan de Toeslagenaffaire. Je kunt natuurlijk niet voor elke uitzondering de wet oprekken, maar soms is er een escape mogelijk wanneer de wet in een bepaald geval wel heel erg had is: de hardheidsclausule. De hardheidsclausule is niets meer of minder dan een wetsartikel waarin men aangeeft dat het ondanks de harde wettekst mogelijk is om in schrijnende gevallen een uitzondering te maken.

Hardheidsclausule en bijtelling

Wat je moet weten is dat de hardheidsclausule niet werkt als je discussieert over de bijtelling. Het staat namelijk letterlijk in bepaalde besluiten: bij een discussie over de bijtelling is de hardheidsclausule niet van toepassing. Hoe naar of onrechtvaardig de bijtelling in bepaalde gevallen dan ook zou kunnen zijn: de inspecteur en de rechter mogen dan niet van de wet afwijken. Door de Toeslagenaffaire merken we echter dat een aantal rechters hier geen genoegen meer mee neemt. In een van onze nieuwsberichten heb je bijvoorbeeld kunnen lezen dat een berijder geen dubbele bijtelling kreeg, ook al zou dit volgens de wet wel hebben gemoeten.

Goed nieuws op komst?

Zit je nu in een nare situatie qua bijtelling? Weet dan dat er mogelijk goed nieuws op komst is. Hoewel de Staatssecretaris van Financiën (voorlopig?) nog vasthoudt aan de stelling dat de hardheidsclausule nooit geldt in bijtellingszaken, geven de rechters van het Gerechtshof in Den Haag de staatssecretaris een uitdrukkelijke hint. Het hof overweegt namelijk dat "een beleidsmatige en stelselmatige uitsluiting van de hardheidsclausule niet past bij de zorgvuldigheid die van een overheid mag worden verwacht".

Wordt - hopelijk - vervolgd.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls