Terug naar overzicht
Auto op je naam? Check de motorrijtuigenbelasting. Auto op je naam? Check de motorrijtuigenbelasting.

Blijf op de hoogte

Auto op je naam? Check de motorrijtuigenbelasting.

Wanneer je een auto op jouw naam hebt staan, ben je de zogenoemde 'houder' van deze auto. Als houder van een auto ben jij degene die de motorrijtuigenbelasting moet betalen. Meestal krijg je daarvoor een acceptgiro van de Belastingdienst in de brievenbus, maar ook zonder zo'n 'uitnodiging tot betalen' ben je de motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Zorg dus dat je zelf aan de bel trekt wanneer je geen blauwe enveloppe ontvangt. Ook wanneer je een bijzonder tarief wilt of wanneer je vindt dat iemand anders de motorrijtuigenbelasting zou moeten betalen, moet je zelf in actie komen. Doe je dat niet, dan vis je mogelijk achter het net.

Bijzonder tarief

Je hoeft niet voor elke auto het volle motorrijtuigenbelastingtarief te betalen. Zo vallen elektrische auto's bijvoorbeeld onder een vrijstelling. Voor zogenoemde grijskentekenauto's hoef je maar 25% te betalen, hetzelfde geldt voor een camper. Verhuur je jouw camper, dan is de korting wat lager: in dat geval betaal je namelijk 50% van het normale tarief. Enfin, we kunnen nog wel even doorgaan met deze opsomming. Meestal past de Belastingdienst dit kortingstarief automatisch toe, maar het principe blijft hetzelfde als hiervoor: je moet dit zelf in de gaten houden. Betaal je per ongeluk het volle tarief, dan kun je de Belastingdienst vragen om het tarief aan te passen. Deze aanpassing gaat op z'n vroegst in aan het begin van het tijdvak waarin je het verzoek hebt ingediend. De Belastingdienst mag in bijzondere gevallen overigens nog verder terug in de tijd, maar maakt meestal geen gebruik van deze mogelijkheid.

Geen beschikking over de auto

Staat de auto op jouw naam, maar gebruik je de auto niet zelf? Dan kun je samen met de eigenlijke bestuurder van de auto vragen om deze bestuurder als houder aan te merken. Je moet deze wisseling wel samen met de bestuurder aanvragen bij de Belastingdienst. Dit voorkomt dat iemand zo maar jouw naam aan een auto kan koppelen.

In het zogenoemde Kaderbesluit Motorrijtuigenbelasting staat nog een aantal situaties waarin je als houder (tijdelijk) geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. We noemen er drie:

1. Jouw auto is gestolen of wordt vermist

Je moet dit dan wel bij de politie hebben gemeld. Bovendien moet de politie dit gemeld hebben in het kentekenregister.

2. Jouw auto is technisch total loss

Je moet dan wel aan kunnen tonen dat jouw auto total loss is. Bovendien moet het voor jou dan onmogelijk zijn om het kentekenbewijs ongeldig te laten verklaren.

3. Jouw auto is verbeurdverklaard

In dat geval moet je het vonnis van de strafrechter kunnen laten zien. Ook hier geldt de voorwaarde dat het voor jou onmogelijk is om het kentekenbewijs ongeldig te laten verklaren. Let wel: een tijdelijke inbeslagname door het Openbaar Ministerie is wat anders dan een verbeurdverklaring, zie bijvoorbeeld deze uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West Brabant van afgelopen maand.

Hoeveel motorrijtuigenbelasting betaal ik?

Wil je weten hoeveel je eigenlijk zou moeten betalen voor jouw auto? Dan heeft de Belastingdienst een hele handige rekenmodule voor je.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Laadpalen op jouw bedrijfsterrein? Binnenkort gaat de SPRILA van start!

Laadpalen op jouw bedrijfsterrein? Binnenkort gaat de SPRILA van start!

Lees meer
Goed nieuws voor gebruikte auto's

Goed nieuws voor gebruikte auto's

Lees meer
Voorspelling Prinsjesdag

Voorspelling Prinsjesdag

Lees meer
Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls