Terug naar overzicht
Startende ondernemer? Belastingvoordeel willekeurige afschrijving! Startende ondernemer? Belastingvoordeel willekeurige afschrijving!

Blijf op de hoogte

Startende ondernemer? Belastingvoordeel willekeurige afschrijving!

Wanneer je net met je bedrijf begonnen bent, kun je natuurlijk wel wat extra belastingvoordeel gebruiken. Dat treft, want mogelijk mag je de willekeurige afschrijving toepassen op je bestelauto. Meestal denk je bij die regeling aan nieuwe, milieuvriendelijke bestelauto's, maar dat hoeft in dit geval niet. Deze regeling kun je namelijk ook toepassen op jouw tweedehandse diesel. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je hieronder uit.

Willekeurige afschrijving

We kennen de willekeurige afschrijving al van de zogenoemde Vamil-regeling, maar er is ook een andere regeling: de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers.

Wat is het voordeel van willekeurige afschrijving?

Normaal mag je je auto in een jaar of vijf afschrijven tot het restwaardebedrag. Deze jaarlijkse afschrijvingskosten zijn meestal elk jaar gelijk. Koop je een bestelauto voor € 60.000 en is deze na 5 jaar nog € 30.000 waard? Dan schrijf je dus elk jaar € 6.000 af.

Je trekt de afschrijvingskosten af van de winst die jouw bedrijf dat jaar maakt. Omdat jouw nettowinst hierdoor lager uitkomt, betaal je dus minder belasting. Hoe hoger het belastingtarief dat je over je winst betaalt, hoe groter jouw netto besparing zal zijn.

Bij een nettowinst van meer dan € 69.399 hou je van elke € 1.000 afschrijving netto ruim € 425 over (tarief 2022). Is jouw winst lager, dan is de netto besparing nog zo'n € 318. Hoewel we bij dit voorbeeld geen rekening hebben gehouden met heffingskortingen en dergelijke, is wel duidelijk dat een hogere winst in dit geval (nog) meer netto voordeel oplevert.

Het voordeel van willekeurige afschrijving is dat je weliswaar in totaal hetzelfde bedrag afschrijft (in ons voorbeeld € 30.000), maar dat je dit afschrijvingsbedrag niet in gelijke porties hoeft te verdelen. Kortom, je mag de afschrijvingskosten op de voor jou meest voordelige manier verdelen. Per saldo kan je dat een aardig bedrag aan belastingbesparing opleveren.

Welke startende ondernemers mogen willekeurig afschrijven?

Je moet voor deze regeling inkomstenbelasting-ondernemer zijn (V.o.f, Zzp’er, eenmanszaak etc.) en je moet bovendien voldoen aan de voorwaarden voor de startersaftrek. Kort omschreven moet je je urennorm halen (1.225 uur per jaar voor je onderneming werken) en moet je in de afgelopen 5 jaar nog geen 3 maal de startersaftrek hebben gebruikt. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Welke auto's vallen onder de willekeurige afschrijving voor starters?

Het gaat om auto's waarvoor je ook de investeringsaftrek zou kunnen claimen. Hiervoor hoeft een auto niet nieuw of milieuvriendelijk te zijn. Bestelauto's komen bijvoorbeeld in aanmerking voor deze vorm van willekeurige afschrijving. Personenauto's komen alleen voor deze regeling in aanmerking als ze bijvoorbeeld gebruikt worden voor taxivervoer. Daarnaast moet je de auto gekocht hebben (financial lease is ook toegestaan) in het jaar waarin je de startersaftrek kon claimen of in het aanloopjaar daarvoor. Een meer uitgebreide opsomming vind je via deze link.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer
Op = op! Het laatste nieuws over de MIA, Vamil, EIA, SEBA en SEPP.

Op = op! Het laatste nieuws over de MIA, Vamil, EIA, SEBA en SEPP.

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls