Terug naar overzicht
Auto naar privé overbrengen? Let op bewijslast Auto naar privé overbrengen? Let op bewijslast

Blijf op de hoogte

Auto naar privé overbrengen? Let op bewijslast

Als ondernemer mag je een auto die je zakelijk en privé gebruikt, naar keuze tot je ondernemings- of privévermogen rekenen. Tussentijds wisselen is niet zomaar mogelijk.

De keuze voor ondernemingsvermogen kan voordelig zijn. Je hebt dan weliswaar een bijtelling voor privégebruik, maar alle kosten en lasten zijn fiscaal aftrekbaar. Rij je relatief weinig privé, dan kan juist de keuze voor privévermogen interessant zijn omdat je dan geen bijtelling hebt.

Tussentijds je keuze veranderen – terwijl je wel zelf eigenaar van de auto blijft - kan alleen bij ingrijpende wetswijziging of bij ingrijpende wijziging van omstandigheden. Bijvoorbeeld als je de auto voortaan minder dan 10% zakelijk gebruikt. De auto wordt dan namelijk verplicht privévermogen.

De vraag is echter hoe je dat bewijst. In een recente rechtszaak ging het alsnog mis, en bleef de bijtelling daardoor gewoon doorlopen. In die zaak had de ondernemer in december zijn auto naar privé overgeboekt en naar eigen zeggen daarna tot eind maart alleen privé gereden. Vanaf eind maart reed hij een nieuwe auto, die hij wel weer zakelijk had geboekt. Een rittenregistratie van de ritten met de eerste auto had hij niet bijgehouden. De rechter hierover: Hij heeft weliswaar een eigen verklaring schriftelijk bij de notaris laten vastleggen die behelst dat hij auto 1 enkel in de periode van 22 december 2012 tot 28 maart 2013 voor privédoeleinden heeft gebruikt, maar deze verklaring sluit niet uit dat met auto 1 tevens zakelijke kilometers zijn gereden en de stelling wordt niet ondersteund door andere verifieerbare gegevens.

Wel waren er nog personeelsleden die verklaarden dat zij in deze periode regelmatig hun auto hadden aan hem hadden uitgeleend voor zakelijke ritten. Maar ook dat laat volgens het Gerechtshof de mogelijkheid open dat auto die wel zakelijk is gebruikt. De rechter liet verder nog meetellen dat deze ondernemer in de eerdere en de latere jaren vrijwel altijd een auto tot zijn ondernemingsvermogen heeft gerekend en dat hij ook zijn nieuwe auto weer zakelijk heeft gebruikt. De hiervoor genoemde omstandigheden wijzen er naar het oordeel van het Hof meer op dat de ondernemer zijn eerste auto in de desbetreffende periode nog wel zakelijk heeft gebruikt, ook omdat hij bij de rechtbank en het Gerechtshof heeft verklaard dat hij privé in de auto van zijn vriendin reed.

De nieuwe auto was zakelijk geboekt vanaf aanschaf eind maart. Uit de rittenregistratie bleken 232 privékilometers tot eind december van dat jaar. Omdat volgens het Gerechtshof de eerste auto echter ook tot het ondernemingsvermogen bleef behoren, was er over het hele jaar geen sluitende rittenregistratie. Het gevolg was alsnog een bijtelling over dat hele jaar. Dat had voorkomen kunnen worden door ook voor de eerste auto een rittenregistratie bij te houden. Daar had dan uit moeten blijken dat er alleen privé met de auto gereden was. De auto had dan naar het privévermogen overgebracht kunnen worden. Ook bij zo’n overbrenging naar privé kan een rittenregistratie dus heel zinvol zijn!

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls