Terug naar overzicht
Btw-heffing over privégebruik aftrekbaar van de winst Btw-heffing over privégebruik aftrekbaar van de winst

Blijf op de hoogte

Btw-heffing over privégebruik aftrekbaar van de winst

Is je auto een auto die je voor de btw tot het ondernemingsvermogen rekent, dan mag je alle btw op het zakelijke deel van je autokosten aftrekken. Het privédeel moet je corrigeren als je in de loop van het jaar de volledige btw op ontvangen facturen aftrekt. Die vraag is dan of dat niet-aftrekbare btw-gedeelte wél aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

De laatste tijd is daarover opnieuw discussie ontstaan met de belastingdienst. Dat lijkt een wat vreemde discussie, omdat het niet aftrekbare deel van de btw betekent dat je kosten hoger zijn. De inspecteur vond in een concrete situatie echter dat dit gedeelte niet aftrekbaar is van de met inkomstenbelasting belaste winst. Hij vond het een onttrekking voor privégebruik.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft daar deze week een oordeel over geveld. De betreffende ondernemer beriep zich op het vertrouwensbeginsel. Al in 1973 heeft het Gerechtshof in Den Haag namelijk bepaald dat de autokostenfictie (de bijtelling) een wettelijk forfait betreft om het privégebruik voor de inkomstenbelasting “op een praktisch uitvoerbare wijze bij de belastingheffing tot uitdrukking te brengen” en dat het niet past om daarnaast dan nog een onttrekking voor het privédeel van de btw mee te nemen. Met andere woorden: Het btw-aspect is al verwerkt in de bijtelling.

De toenmalige staatssecretaris van Financiën heeft destijds schriftelijk laten weten dat hij geen cassatieberoep instelde. Hij schreef: “Zowel voor de opvatting van het Hof als voor die van de inspecteur zijn argumenten aan te voeren. Mede uit praktische overwegingen kan ik mij er mede verenigen, dat de onderhavige uitspraak van het Hof met betrekking tot het privé-gebruik van een personenauto tot richtsnoer wordt genomen.”

Omdat dit nooit is ingetrokken, kan hier ook anno 2019 nog een beroep op worden gedaan.

De rechtbank voegde daar nog aan toe dat de btw-regels in de loop van de tijd weliswaar qua wetssystematiek zijn veranderd, maar voor de vraag naar de aftrekbaarheid van die omzetbelasting voor de winstberekening in de inkomstenbelasting maakt dat geen verschil.

De inspecteur kan nog in hoger beroep gaan. Of hij dat zal doen, is op dit moment nog niet bekend. Als er hoger beroep wordt ingesteld, houden wij u daarvan vanzelfsprekend op de hoogte.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls