Terug naar overzicht
Verruiming regeling milieu-investeringsaftrek bij sale en lease back gewenst Verruiming regeling milieu-investeringsaftrek bij sale en lease back gewenst

Blijf op de hoogte

Verruiming regeling milieu-investeringsaftrek bij sale en lease back gewenst

Door de coronacrisis ontstaat bij veel ondernemers de wens om liquide middelen vrij te maken voor de bedrijfsvoering. Sale and lease back zou dan een goede optie zijn. Bij elektrische auto’s doet zich dan een vraagstuk voor bij de milieu-investeringsaftrek (MIA) als er gekozen wordt voor operational lease. AMD automotive fiscalisten pleit bij de belastingdienst voor verruiming van die regeling.

De milieu-investeringsaftrek is een extra fiscale aftrekpost in het jaar van het aangaan van de investeringsverplichting. Door die aftrekpost is er in dat jaar minder belasting verschuldigd over de winst.

Ná dat eerste jaar wordt de investering nog wel een aantal jaren gevolgd. Is er bijvoorbeeld geïnvesteerd in een elektrische auto en wordt deze binnen 4 jaar na dat eerste jaar ingeruild, dan moet er een zogenaamde desinvesteringsbijtelling bij de winst worden opgeteld. Die desinvesteringsbijtelling is dan het percentage dat destijds aan aftrek is geclaimd keer de inruilprijs.

Voorbeeld:

Stel dat je als ondernemer jouw elektrische auto in 2019 kocht voor € 60.000 excl. btw. Je kreeg toen een MIA-aftrekpost van 27% over maximaal van € 40.000. Dat is bij aanschaf van een auto van € 60.000 dus een aftrek van 18% van je investeringsbedrag. Dan krijg je in 2020 een desinvesteringsbijtelling van 18% over je inruilprijs. Stel dat deze € 54.000 excl. btw bedraagt, dan is je desinvesteringsbijtelling € 9.720.

De nieuwe eigenaar (de leasemaatschappij) kan dan op grond van de huidige regels alleen zelf weer MIA claimen (en in je leasetermijn verwerken) als de auto nog niet ouder is dan 6 maanden of niet meer dan 6.000 km gereden heeft. Bovendien is de MIA op een elektrische personenauto in 2020 lager dan vorig jaar.

Bij sale and lease back met operational lease kan dat een belemmering zijn voor het succes van deze mogelijkheid, terwijl de auto wel in gebruik blijft bij de huidige berijder. AMD automotive fiscalisten pleit er daarom voor dat de desinvesteringsbijtelling achterwege blijft als de ondernemer een leasecontract sluit dat minimaal loopt tot het einde van de oorspronkelijke periode van de desinvesteringsbijtelling.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Privégebruik auto buitenlandse werknemer in dat andere land belast?

Privégebruik auto buitenlandse werknemer in dat andere land belast?

Lees meer
Staatssecretaris: Ook na wetswijziging geen btw over bpm

Staatssecretaris: Ook na wetswijziging geen btw over bpm

Lees meer
Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol

Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol

Lees meer
Nieuw: Baangerelateerde investeringskorting in Belastingplan 2021

Nieuw: Baangerelateerde investeringskorting in Belastingplan 2021

Lees meer
Voorkom naheffing en boete voor de bijtelling privégebruik

Voorkom naheffing en boete voor de bijtelling privégebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…

Contact

Postadres en
administratie
AMD automotive fiscalisten B.V.
Postbus 60
8080 AB Elburg
Bezoekadres
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
info@autoenfiscus.nl
0525 - 65 45 90
linkedin mail mobile twitter xls