Terug naar overzicht
Vanaf 2025 iedereen in een 'groene' auto? Vanaf 2025 iedereen in een 'groene' auto?

Blijf op de hoogte

Vanaf 2025 iedereen in een 'groene' auto?

Het is opvallend dat de laatste tijd veel voorstellen naar buiten komen om het rijden met een elektrische auto of een waterstofauto fors te stimuleren. Deze voorstellen zijn vaak afkomstig van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We hebben het op deze website als eens gehad over de CO2 taks en de milieuzones voor laden en lossen. Nu komen ook de leasewagens en de parkeertarieven aan de orde.

Om je door de (groene) bomen het bos nog te laten zien, zetten we hieronder de nieuwe plannen kort voor je op een rij.

Parkeren met korting per 2023

De Gemeente waar je parkeert bepaalt de parkeertarieven. Parkeergeld is eigenlijk een parkeerbelasting. De beruchte bon achter de ruiten is dan ook vaak een naheffingsaanslag parkeerbelastingen, maar dat terzijde. Het halverwege juni gepubliceerde plan van Staatssecretaris Heijnen belooft het rijden in een elektrische of waterstofauto een stuk goedkoper te maken, althans, het parkeren van deze auto's. Als het aan de staatssecretaris ligt, krijgt de Gemeente binnenkort toestemming om korting te geven op het parkeertarief voor dergelijke auto's. Of en hoeveel korting de Gemeente gaat geven is nog niet bekend, de Gemeente mag dat namelijk zelf bepalen. Het kan dus zijn dat je in de ene Gemeente wel korting krijgt en in de andere Gemeente niet of minder. Houd de lokale kranten of de website van jouw Gemeente dus maar goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de kortingstarieven volgend jaar ingaan.

Groene autovloot per 2025

Een ander plan van aanpak gaat over de vergroening van het wagenpark van bedrijven. Het ziet er niet alleen naar uit dat grote bedrijven per 1 januari aanstaande de CO2-uitstoot van hun wagenpark jaarlijks moeten rapporteren, maar ook de kleinere bedrijven ontkomen niet aan de vergroening. Het is namelijk de bedoeling dat bedrijven hun wagenpark vanaf 2025 alleen nog maar uitbreiden met elektrische auto's of waterstofauto's van de zaak.

Tot slot

Wat er precies overblijft van alle wetsvoorstellen is natuurlijk nog de vraag, maar het is wel iets waar je alvast rekening mee kunt houden.

Veel zal ook afhangen van de samenstelling van de Kamer en de ontwikkelingen op milieugebied.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls