Terug naar overzicht
Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol

Blijf op de hoogte

Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat antwoordt de Tweede Kamer op vragen over het grote succes van de subsidieregeling voor volledig elektrische personenauto’s.

Deze SEPP-regeling is zelfs zo succesvol dat het budget voor 2020 is uitgeput. Dat budget was goed voor zo’n 2.500 EV’s. De reden van de snelle uitputting dit jaar was dat een aantal automerken de subsidie zelf verhoogden. Door de aankondiging van de regeling zullen particulieren dit voorjaar bovendien hun aanschaf uitgesteld hebben. Het nieuws over het bijna bereiken van het subsidieplafond zorgde ook voor een extra stimulans.

De Tweede Kamer vroeg ook naar de klimaatwinst. De staatssecretaris verwijst voor de CO2-reductie naar een recent rapport waarin de gehele levensduur van de EV wordt bekeken: Bij een conservatieve aanname van een minimale levensduur van 10 jaar en gemiddeld 14.000 km/jaar voor een particulier gereden EV is de klimaatwinst voor 2.500 EV’s samen 55.000 ton CO2-besparing over 10 jaar. Dit is een substantiële klimaatwinst. Inmiddels ligt er ook een studie van de TU Eindhovenwaaruit blijkt dat een batterij van een volledig elektrische auto minimaal 250.000 km meegaat, dat zou betekenen dat de klimaatwinst per auto een stuk hoger uitkomt. De stikstofwinst per particuliere EV is beperkter. Dit omdat de meeste particulieren voor hun overstap reeds een benzineauto reden en die stoot relatief weinig stikstof uit, in tegenstelling tot oudere diesels.

Nieuwe SEPP-aanvragen schuiven op dit moment nog door naar 2021. Op 1 oktober was al 58% van het 2021-subsidiebudget voor nieuwe EV’s bereikt (2.075 aanvragen). Het plan is daarom om deze doorschuifbepaling in de regeling (voor nieuwe én gebruikte EV’s) op korte termijn stop te zetten. Het kabinet wil dat particulieren elk jaar daadwerkelijk de kans hebben om in aanmerking te komen voor subsidie.

Voor gebruikte elektrische personenauto’s is op dit moment de verwachting dat het budget 2020 vrijwel volledig wordt benut. Rond 1 oktober 2020 bedroeg de resterende ruimte nog zo’n 1.600 aanvragen.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls