Terug naar overzicht
Samenloop tussen particuliere EV-subsidie en ondernemingsvermogen niet mogelijk Samenloop tussen particuliere EV-subsidie en ondernemingsvermogen niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Samenloop tussen particuliere EV-subsidie en ondernemingsvermogen niet mogelijk

Vorige week is voor particulieren de SEPP-subsidie voor nieuwe elektrische personenauto’s opengesteld. Een vaak gestelde vraag is of deze regeling ook door ondernemers gebruikt kan worden.

De achtergrond van deze vraag is dat je als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting de mogelijkheid hebt om je auto bij een combinatie van zakelijk en privégebruik tot je privévermogen te rekenen. Je hebt dan geen bijtelling, maar wel btw-aftrek.

Voor een elektrische auto zal het met die keuzeregeling meestal het voordeligst zijn om wél te kiezen voor ondernemingsvermogen. De bijtelling op een EV is immers relatief laag. Daarnaast heb je als ondernemer btw-aftrek, is de EV vrijgesteld van de aanschafbelasting BPM en tot en met 2024 vrij van motorrijtuigenbelasting. Bovendien krijg je zakelijk een extra aftrekpost: de milieu-investeringsaftrek van 13,5% over maximaal € 40.000.

Kies je met deze keuzeregeling voor kwalificatie als ondernemingsvermogen, dan kun je de SEPP van € 4.000 niet aanvragen. In de voorwaarden is namelijk bepaald dat de auto in geval van aankoop uitsluitend tot het privévermogen gerekend mag worden. Hiermee wordt samenloop tussen de regelingen voor ondernemers en particulieren voorkomen.

Met de SEPP kun je ook als particulier profiteren van een extra aanschafstimulering. Je kunt de SEPP vanaf 1 juli 2020 aanvragen via rvo.nl voor contracten vanaf 4 juni 2020.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls