Terug naar overzicht
Proefrit of niet? Proefrit of niet?

Blijf op de hoogte

Proefrit of niet?

Het blijft opletten met de voorwaarden van de bekende groene kentekenplaten. Gebruik daarvan is mogelijk voor voorraadauto’s van autobedrijven of auto’s die daar voor reparatie zijn.

In het kentekenreglement is als belangrijke voorwaarde opgenomen: “Een handelaarskenteken mag uitsluitend worden gebruikt indien met het voertuig als bedoeld in het tweede en derde lid gebruik van de weg wordt gemaakt in het kader van bedrijfsactiviteiten van het erkende bedrijf of de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie het handelaarskenteken is opgegeven”.

In een recente procedure ging het om een auto waarvan de bestuurder ’s avonds om half twaalf staande was gehouden en volgens het politierapport had verklaard dat hij de auto van zijn vader had geleend omdat hij het leuk vond om in z'n dure auto een stukje te rijden. In de procedure werd nog aangevoerd dat hij daarna ook een soortgelijke auto had gekocht, maar daarvan werd geen bewijs aangeleverd. “Gelet op de verklaring van de bestuurder en het tijdstip van aanhouding is geen sprake geweest van proefrijden”, aldus de rechtbank. De naheffing met boete van 100% bleef dan ook in stand: een ritje van € 848.

Bij een autobedrijf uit een andere procedure was door de belastingdienst geconstateerd dat een auto met handelaarskenteken voor woon-werkverkeer gebruikt was. Een naheffing van motorrijtuigenbelasting en een boete van 100% volgde. Het autobedrijf stelde dat een werknemer met de auto naar zijn huisadres is gereden bij wijze van testrit na een reparatie. Daar heeft de werknemer de auto geparkeerd, om er de volgende dag mee terug naar het adres van het autobedrijf te rijden. De belastingdienst was van mening dat daarmee niet voldaan wordt aan de eis van gebruik voor bedrijfsactiviteiten. Volgens de rechtbank eindigde het gebruik van de weg in het kader van de bedrijfsactiviteiten in elk geval zodra haar werknemer de auto bij zijn huisadres parkeerde. Op dat moment was er volgens de rechtbank geen sprake meer van een proefrit.

De regeling voor het gebruik van het handelaarskenteken is een mooie flexibele regeling, maar het blijft dus opletten met het gebruik van de groene platen.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls