Terug naar overzicht
Pas een beetje op met de Belastingtelefoon Pas een beetje op met de Belastingtelefoon

Blijf op de hoogte

Pas een beetje op met de Belastingtelefoon

Het is ontzettend handig dat het bestaat, de Belastingtelefoon. Via 0800-0543 krijg je algemene inlichtingen en via het speciale nummer 0800-0749 word je zelfs verbonden met iemand die je van alles kan vertellen over autobelastingen. Toch vragen we je een beetje op te passen met de informatie die je op deze manier krijgt. De ene keer krijg je namelijk een prima advies, maar de andere keer kan het goed mis zijn. Wat moet je dan? Tenzij je kunt bewijzen wat de persoon aan de andere kant van de lijn precies heeft gezegd en dan ook nog kunt aangeven dat hij of zij op de hoogte is van jouw precieze situatie, kun je er bewijstechnisch namelijk helaas niets mee. Een fiscale leek die verkeerde informatie kreeg over zijn reiskosten, had echter geluk.

Wat is voordeliger: een mobiliteitsbudget, een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding?

Bij een nieuwe baan kun je vaak kiezen tussen een mobiliteitsbudget, een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding. Wat voor jou de voordeligste optie is, hangt af van jouw eigen situatie. Rijd je bijvoorbeeld veel of weinig kilometers? Heb je in privé ook een auto? Hoe ziet jouw privé situatie er eigenlijk verder uit? Onder welk belastingtarief val je? Welke auto had je in gedachten? Kortom, er zijn genoeg vragen te stellen.

Bellen met de Belastingtelefoon

Een man kreeg van zijn nieuwe baas de vraag wat hij liever wilde: een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding? Hij wil zich goed voorbereiden en belt de Belastingtelefoon voor advies. De ambtenaar adviseert hem blijkbaar om te kiezen voor een reiskostenvergoeding: "U kunt uw zakelijke kilometers namelijk aftrekken van uw inkomstenbelasting" of soortgelijke woorden kreeg hij te horen. De man geeft zijn keuze aan de werkgever door en ontvangt hierop maandelijks een belaste reiskostenvergoeding van 714 euro.

Reiskostenaftrek in de aangifte inkomstenbelasting?

De man houdt vervolgens keurig zijn zakelijke kilometers bij. Dit zijn er in dat jaar 12.012. Hij trekt vervolgens 12.012 x 19 cent af in zijn aangifte inkomstenbelasting, oftewel 2.282 euro. Maar ja, deze zakelijke reiskosten zijn helemaal niet aftrekbaar als je werknemer bent. Dat de belastinginspecteur deze aftrekpost schrapt is dus begrijpelijk. Dat zijn bezwaar hiertegen afgewezen wordt is ook niet vreemd.

De rechtszaak

De man accepteert het niet en stapt naar de rechter. De fout ligt namelijk niet bij hem, maar bij de Belastingtelefoon vertelt hij de rechter. Bijzonder is in dit geval dat de inspecteur niet ontkent dat de Belastingtelefoon de man fout heeft ingelicht. Normaal moet je dat namelijk zelf aantonen en dat is erg lastig als je niets op papier hebt staan en geen opname hebt gemaakt. Blijkbaar heeft de rechter van het Hof Den Bosch medelijden met hem, want deze staat hem de aftrek alsnog toe!

Tips voor de praktijk

Bel gerust met de Belastingtelefoon voor nader advies over de auto van de zaak of jouw reiskostenvergoeding. Hangt er veel van dit advies af? Wees je er dan van bewust dat - behalve in uitzonderlijke gevallen zoals hierboven - je geen rechten kunt ontlenen aan deze inlichtingen. Je kunt dan het best een aangetekende brief naar de Belastingdienst sturen waarbij je de inlichting nauwkeurig beschrijft, inclusief de naam van de ambtenaar en het tijdstip waarop je gebeld hebt. Je sluit de brief vervolgens af met de opmerking dat je er zonder tegenbericht van uit gaat dat de inhoud van jouw brief correct is. Zorg er vervolgens voor dat je een kopie van de brief en het verzendbewijs goed bewaart.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer
Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Rekeningrijden: uitkomsten onderzoek Betalen Naar Gebruik

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls