Terug naar overzicht
Ook bij heel beperkt zakelijk gebruik toch auto op de zaak mogelijk Ook bij heel beperkt zakelijk gebruik toch auto op de zaak mogelijk

Blijf op de hoogte

Ook bij heel beperkt zakelijk gebruik toch auto op de zaak mogelijk

Mag je een auto die je als ondernemer maar heel beperkt zakelijk gebruikt, toch tot je ondernemingsvermogen rekenen? En welke grens geldt daarbij? Minimaal 10% zakelijke kilometers of een grens van 500 km?

Deze vragen speelden onlangs bij de Rechtbank Noord-Nederland. Het ging om een ondernemer met een zakelijke bestelauto en een zakelijke personenauto. De discussie betrof de personenauto, omdat die vooral privé werd gebruikt en minder dan 10% zakelijk. De vraag was of deze auto dan wel op de balans van de onderneming mag staan: Is zo’n auto dan niet verplicht privévermogen?

De rechtbank keek eerst naar de jurisprudentie van de Hoge Raad: Voor de beantwoording van de vraag of een vermogensbestanddeel tot het ondernemings- of privévermogen behoort, is in het algemeen de wil van de ondernemer beslissend. De ondernemer is dus vrij in zijn keuze, maar hij moet wel binnen de grenzen van de redelijkheid blijven. In zijn algemeenheid geldt dat een vermogensbestanddeel verplicht ondernemingsvermogen is als het voor 90 % of meer zakelijk wordt gebruikt. Het vermogensbestanddeel is verplicht privévermogen als het voor minder dan 10 % zakelijk (en dus voor 90 % of meer privé) wordt gebruikt. In de tussenliggende situaties is er sprake van keuzevermogen en mag de ondernemer zijn investering privé of zakelijk boeken.

Voor auto’s is de Hoge Raad echter in de jurisprudentie afgeweken van deze 10%-grens bij deze afbakening tussen verplicht ondernemingsvermogen en keuzevermogen. Over de omgekeerde situatie, zoals zich nu voordeed, heeft de Hoge Raad nog nooit geoordeeld. Maar de rechtbank kan zich niet voorstellen dat de Hoge Raad dan wel aan de procentuele afbakening zou willen vasthouden, juist omdat de Hoge Raad verwees naar 'redenen van eenvoud' en 'vereenvoudiging'. De rechtbank gaf de ondernemer gelijk: Ook voor de vraag of de auto verplicht privévermogen of keuzevermogen is, geldt een grens van 500 km.

Als deze uitspraak ook in een eventueel hoger beroep en in cassatie in stand blijft, betekent dit dat een auto die slechts voor iets meer dan 500 km zakelijk wordt gebruikt en voor de rest privé, toch op de zaak geboekt kan worden. Weliswaar geldt voor het privégebruik dan een bijtelling. Maar daar staat tegenover dat alle kosten aftrekbaar zijn van de winst. Dat kan een voordelige optie zijn!

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Laadpalen op jouw bedrijfsterrein? Binnenkort gaat de SPRILA van start!

Laadpalen op jouw bedrijfsterrein? Binnenkort gaat de SPRILA van start!

Lees meer
Goed nieuws voor gebruikte auto's

Goed nieuws voor gebruikte auto's

Lees meer
Voorspelling Prinsjesdag

Voorspelling Prinsjesdag

Lees meer
Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls