Terug naar overzicht
Lagere bijtelling voor ondernemers Lagere bijtelling voor ondernemers

Blijf op de hoogte

Lagere bijtelling voor ondernemers

Door opgelopen levertijden komt de vraag op welke mogelijkheden je hebt als de bijtellingsduur van 60 maanden op je huidige auto verstrijkt.

Dat is vooral een belangrijke vraag als je op je huidige auto een bijtellingskorting hebt (bijvoorbeeld omdat het een plug-in hybride auto is) en je een nieuwe volledig elektrische (lease)auto hebt besteld. Alleen in dat geval krijg je op je nieuwe auto namelijk nog te maken met een lage bijtelling. In 2020 is de bijtelling dan 8% over het deel van de catalogusprijs dat onder de € 45.000 blijft.

Wordt je nieuwe auto later geleverd dan je had verwacht, dan krijg je op je huidige auto na de 60 maanden (die ingaan per de eerste dag van de nieuwe maand na de ‘datum eerste toelating’ die je op je kentekenbewijs vindt) de bijtelling zoals die oorspronkelijk zou zijn geweest zonder bijtellingskorting. Voor een auto uit 2015 is dat dan 25% van de catalogusprijs. Twee manieren om dat percentage te verlagen, zijn:

  • Maximering op werkelijke kosten
    Ben je zelfstandig ondernemer, dan is het goed om te weten dat je bijtelling voor privégebruik nooit hoger is dan de werkelijke kosten die je hebt. Stel bijvoorbeeld dat je bijtelling 25% van € 40.000 is, dus € 10.000 op jaarbasis. Als je werkelijke kosten dit jaar € 8.000 zijn, blijft je bijtelling beperkt tot € 8.000 in plaats van € 10.000.
  • Eigen bijdrage voor privégebruik
    Ben je directeur-aandeelhouder van je eigen B.V. die je ook een auto ter beschikking stelt, dan zou je kunnen overwegen om te gaan werken met een (hogere) eigen bijdrage voor privégebruik. Dat is voordelig als je zelf in de hoogste inkomstenbelastingschijf zit. Die eigen bijdrage is dan bij jou aftrekbaar en bij de B.V. tegen een lager tarief belast.

Voor de btw is het goed om te weten dat je als ondernemer de btw-heffing over het privégebruik vanaf het 4e jaar ná het jaar van ingebruikneming van de auto in jouw onderneming kunt verlagen van 2,7% naar 1,5%.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls