Terug naar overzicht
Geen BPM-vrijstelling voor voedselbank Geen BPM-vrijstelling voor voedselbank

Blijf op de hoogte

Geen BPM-vrijstelling voor voedselbank

Bestelauto’s van voedselbanken komen niet in aanmerking voor de BPM-vrijstelling. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Gelderland.

Situatie

In deze zaak ging het om een voedselbank die een bestelauto had aangeschaft, maar voor de BPM een naheffingsaanslag met boete had gekregen.

De voedselbank ging ervan uit dat zij door de vorm van haar organisatie een onderneming drijft. En sowieso vond zij dat zij maatschappelijk gezien in aanmerking zou moeten komen voor een vrijstelling door haar activiteiten voor minderbedeelden in de samenleving.

Rechter: wel waardering, maar geen btw-onderneming

De rechter oordeelde dat het voor de BPM-vrijstelling nodig is dat er sprake is van een bestelauto van een btw-ondernemer. Om btw-ondernemer te kunnen zijn moeten er economische activiteiten zijn waarbij een prijs of een tegenprestatie wordt bedongen.

De activiteiten van de voedselbank bestaan uit de levering van voedselpakketten. Hiervoor krijgt zij van de ontvangers geen vergoeding. Volgens de rechtbank zijn er dan geen economische activiteiten.

Dat de voedselbank voor haar prestaties wél een vergoeding ontvangt in de vorm van veel waardering, betwijfelt de rechtbank niet. Maar het oordeel van de rechtbank wordt daar niet anders door. De naheffing blijft daarom in stand.

Verlaging boete

De voedselbank had bij de naheffing ook een boete gekregen van 10% van de naheffing. Over deze boete van € 1.102 oordeelt de rechter dat alleen bij afwezigheid van alle schuld geen boete wordt opgelegd. De voedselbank stelde dat zij de bestelauto van een autobedrijf heeft gekregen en dat beiden niet wisten dat de voedselbank niet voor vrijstelling van de BPM in aanmerking kon komen. Daar had volgens de rechter dan navraag naar gedaan moeten worden. Alles overwegende acht de rechter gelet op voornoemde omstandigheden een boete van € 50 een passende boete.

Conclusie

Voor de BPM-vrijstelling op bestelauto’s is btw-ondernemerschap vereist. Btw-ondernemerschap kan zich ook voordoen bij btw-vrijgestelde organisaties. In dit geval ging het echter mis doordat er überhaupt geen economische activiteiten waren. Bij twijfel over het btw-ondernemerschap kan de belastingdienst hier uitsluitsel over geven.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls