Terug naar overzicht
Belastingvoordelen financial lease Belastingvoordelen financial lease

Blijf op de hoogte

Belastingvoordelen financial lease

Zoals je vast wel weet, kun je een auto kopen of leasen. In het geval van lease kun je daarbij nog een onderscheid maken tussen financial lease en operational lease. Operational lease kun je een beetje vergelijken met het huren van een auto. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Financial lease is te vergelijken met huurkoop. Na afloop van de leaseperiode betaal je meestal een slottermijn en is de auto definitief jouw eigendom. Ook fiscaal zijn er de nodige verschillen tussen beide leasevormen. Ditmaal nemen we de belastingvoordelen die gelden bij financial lease onder de loep.

Wanneer je een auto financial leaset, kun je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen dat ook geldt wanneer je de auto koopt. We zetten er een paar op een rij. De voordelen die we hier noemen gelden specifiek voor ondernemers.

Investeringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek levert jou een leuke aftrekpost op van maximaal 28% van het investeringsbedrag. De hoogte van de KIA is afhankelijk van jouw totale investeringen in dat jaar. Vraag bij jouw accountant of boekhouder na of je dit jaar van deze aftrekpost gebruik kunt maken. Het percentage van 28% is bruto. Wat je hier netto aan overhoudt is dus afhankelijk van het belastingtarief dat je betaalt over jouw ondernemingswinst.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Bij financial lease kun je dus ook aanspraak maken op de MIA. Dit levert jouw bedrijf een bruto voordeel op van maximaal 45%. Dit jaar kun je bijvoorbeeld MIA aanvragen voor een elektrische bestelauto. Natuurlijk moet je aan de nodige voorwaarden voldoen. Zo moet je jouw investering bijvoorbeeld binnen drie maanden aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO. Wil je precies weten hoe het zit? Kijk dan eens op hun website.

Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto (SEBA)

Een ander voordeel waar je aanspraak op kunt maken bij financial lease van een EV-bestelauto, is de SEBA. Deze subsidie kan oplopen tot maar liefst 5.000 euro netto(!). Zorg wel dat je deze op tijd aanvraagt. Dit voordeel vraag je ook aan via de RVO. Voor meer informatie kun je terecht op deze website.

BTW teruggaaf

Bij financial lease betaal je de btw (omzetbelasting) meestal in een keer vooruit. Het voordeel hiervan is dat je dit bedrag ook meteen in vooraftrek kunt brengen via jouw btw-aangifte. Heb je geen recht op btw-vooraftrek, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling (KOR) of omdat je de auto voor vrijgestelde werkzaamheden gebruikt, dan gaat dit voordeel aan jouw neus voorbij.


Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Hoe zit het met de motorrijtuigenbelasting voor EV's?

Lees meer
Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls