Terug naar overzicht
Auto in privé voorkomt bijtelling niet Auto in privé voorkomt bijtelling niet

Blijf op de hoogte

Auto in privé voorkomt bijtelling niet

Het hebben van een privéauto is onvoldoende bewijs om onnauwkeurigheden in een rittenregistratie van de auto van de zaak goed te maken. Dat blijkt uit een nieuwe uitspraak van Rechtbank Den Haag. In die situatie ging het om iemand die gedurende 3 gecontroleerde jaren een LS600 van de zaak reed, en privé een Audi Q7 had.

Voor de Lexus heeft hij geen rittenregistratie bijgehouden. Weliswaar is zo’n rittenregistratie niet de enige manier om aan te tonen dat je niet meer dan 500 km privé per jaar hebt gereden, maar andere vormen van bewijs zullen heel moeilijk een compleet tegenbewijs opleveren.

Deze berijder heeft daarom achteraf alsnog een rittenregistratie opgesteld en aan de belastingdienst overgelegd. Zowel deze registratie als een latere verbetering bevatte volgens de rechtbank echter te veel onnauwkeurigheden om als overtuigend bewijs te kunnen dienen. De rechtbank oordeelde dat de belastingdienst zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de door berijder ingediende rittenstaten geen volledig beeld geven van de werkelijke gegevens met betrekking tot de gereden ritten, routes en afstanden. Omdat deze berijder ook geen ander bewijsmateriaal dan de achteraf opgemaakte rittenregistraties heeft ingebracht zijn de naheffingsaanslagen én de boetes van 40% terecht opgelegd. De enkele verklaring van eiser dat hij pertinent niet privé met de Lexus heeft gereden en ook de omstandigheid dat hem privé een Audi Q7 ter beschikking staat, maken dit niet anders.

Hoewel de bewijslast van de tegenbewijsregeling vormvrij is, blijft een sluitende rittenregistratie erg aan te raden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Nog even geduld voor de SEBA...

Nog even geduld voor de SEBA...

Lees meer
Auto & Verkiezingen

Auto & Verkiezingen

Lees meer
Auto & Prinsjesdag

Auto & Prinsjesdag

Lees meer
Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Privéauto gratis opladen bij de zaak? Vergeet de belasting niet!

Lees meer
Vakantie-auto? Kijk uit!

Vakantie-auto? Kijk uit!

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls