AMD - Automotive Fiscalisten
U bevindt zich hier: Home » Nieuwsarchief 2008 » Door derde ter beschikking gestelde auto
Bookmark and Share

Door derde ter beschikking gestelde auto

Ook een auto die niet door de officiële werkgever maar door een derde ter beschikking wordt gesteld, kan leiden tot een bijtelling voor privé-gebruik.

Bij de Rechtbank Den Haag is recent uitspraak gedaan in de zaak van een werknemer die voor zijn eigen BV werkte en met die BV deelnam in een maatschap van adviseurs. Hij stond bij zijn eigen BV op de loonlijst. Feitelijk werkte hij echter als adviseur voor de klanten van de maatschap.
De auto die hij voor deze werkzaamheden én voor privé-gebruik gebruikte was geen eigendom van zijn eigen BV (de formele werkgever), maar van de maatschap. Die maatschap betaalde ook alle kosten van die auto, zij het dat zijn BV aan de maatschap een vergoeding voor de afschrijving betaalde.

Deze werknemer stelde dat door de omzetting van de bijtelling naar de loonbelasting per 2006 in zijn situatie geen bijtelling van toepassing was. Zijn werkgever (de inhoudingsplichtige voor de loonbelasting) had hem immers geen auto van de zaak ter beschikking gesteld, zo was zijn stelling.

De rechter oordeelt hierover echter dat op grond van het ruime loonbegrip ook een auto die door een derde ter beschikking van een werknemer wordt gesteld tot een bijtelling voor privé-gebruik leidt. Dat de juridische eigendom van de auto in dit geval bij de maatschap berust is voor de bijtelling niet van belang.

Bron: AUTOmotive DIDACT B.V.