AMD - Automotive Fiscalisten
U bevindt zich hier: Home » Nieuwsarchief 2012 » Autokosten van vrijwilliger zijn aftrekbaar als gift
Bookmark and Share

Autokosten van vrijwilliger zijn aftrekbaar als gift

Vrijwilligers van algemeen nut beogende instellingen kunnen hun autokosten als gift aftrekken in hun aangifte inkomstenbelasting. Ook bestaat de mogelijkheid van vergoeding van de werkelijke kilometerkosten.

In een deze week gepubliceerde zaak trok een kandidaat gemeenteraadslid van een politieke partij autokosten af onder de noemer giftenaftrek. Deze autokosten had hij gemaakt in het kader van een verkiezingscampagne. Omdat hij deze kosten niet bij zijn partij kon declareren, had hij ze in zijn aangifte als gift verwerkt. Daar ging de rechter echter niet in mee. De rechter oordeelde namelijk dat van een gift in de vorm van het afzien van vergoeding van kosten geen sprake is, als deze vrijwilliger de kosten sowieso niet had kunnen declareren.

Voor vrijwilligers geldt als hoofdregel dat reiskosten met een auto vergoed mogen worden. Als de vrijwilliger alleen een kostenvergoeding krijgt, mogen de autokosten voor de werkelijke kilometerkosten vergoed worden. De beperking tot 19 eurocent per kilometer geldt dan niet.

Zou de instelling in principe wel bereid zijn om de kosten te vergoeden, maar ziet de vrijwilliger zelf af van het declareren van zijn autokosten, dan kan er sprake zijn van een aftrekbare gift. In dat geval kan de vrijwilliger in zijn aangifte inkomstenbelasting een bedrag van 19 eurocent per kilometer in aftrek brengen.